Skolbarn röstade på barnrättshjälte

Denna vecka har barn på Mariefreds skola jobbat med World´s children´s prize. Många hade svårt att välja när de skulle rösta på decenniets barnrättshjälte.

Alice Wennerstål och Doris Pettersson gjorde sina val i röstningen om vem som ska bli decenniets barnrättshjälte.

Alice Wennerstål och Doris Pettersson gjorde sina val i röstningen om vem som ska bli decenniets barnrättshjälte.

Foto: Anna Hübsch

Mariefred2020-03-06 20:03

World´s children´s prize for the rights of the child, WCP, grundades av Mariefredsbon Magnus Bergmar. Varje år röstar flera miljoner barn världen runt tillsammans fram årets barnrättshjälte. På Mariefreds skola har barn i årskurs 4–9 arbetat med WCP-programmet. I år är det decenniets hjälte om utses. Bland kandidaterna finns Malala Yousafzai från Pakistan, som arbetar för flickors rätt till utbildning, vilket hon fick Nobels fredspris för 2014.

I klass 5B fick eleverna på fredagen redovisa för varandra vad de hade lärt sig om kandidaterna till priset decenniets barnrättshjälte. Åtta barnrättskämpar, som tidigare tilldelats priset, kandiderar. Efter redovisningen fick barnen välja en kandidat att rösta på.

– Jag vill rösta på alla för alla gör en bra grej, säger Elsa Isaksson.

Många av dem tidningen pratade med hade svårt att bestämma sig.

– Det är svårt att välja en. Alla har gjort ett bra jobb och behöver pengar till sin organisation, säger Klara Furunäs.

Hon trodde dock att hon skulle rösta på Manuel Rodrigues från Guinea Bissau, Afrika, som kämpar för blinda barn och barn med andra funktionshinder.

– Jag röstar på Manuel för jag tycker att synskadade ska få mer pengar till operationer, säger Klara Furunäs.

Felicia Bergvall skulle rösta på Rachel Lloyd, USA, som kämpar mot att barn utnyttjas i kommersiell sexuell exploatering.

– Det är väldigt viktigt att barn som är elva–tolv år inte ska bli våldtagna. Det är helt fel att det händer, säger Felicia Bergvall.

Under tiden skoleleverna har arbetat med WCP har de lärt sig mer om barns rättigheter och om hur livet kan se ut i andra länder.

– Jag har lärt mig att världen inte är lika dan som Sverige. Sånt vi tänker inte kan hända, händer hela tiden, säger Lilly Stenmark.

Att barnen har fått upp ögonen för vad som sker i världen bekräftades av deras lärare.

– Mycket av det här vi har läst om händer inte i Sverige. Barnen har blivit lite chockade men tycker att det är intressant,  säger Janni Vinberg, lärare klass 5B.

– Jag tycker att barnen har tagit till sig av det vi har läst om och tycker att det är spännande, säger Jessica Westman, lärare klass 5A.

Röstningen som skolbarn världen över deltar i pågår nu. Den 29 april kommer sedan årtiondets barnrättshjälte att få ta emot sitt pris vid en ceremoni på Gripsholms slott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!