Till valborg ska Mariefred få en ny nål på sin kulinariska karta. Då är tanken att Gripsholms värdshus ska öppna sitt så kallade schweizeri – med servering för omkring 150 personer i närmaste grannens trädgård.
– Med den äran har ideella krafter skött sommarserveringen på Callanderska gården i många år. Nu saknas frivilliga, och vi vill hålla gården levande, säger Mariefreds hembygdsförenings ordförande Annica Westling.
Som tidningen har berättat tidigare ger samarbetet inledningsvis hembygdsföreningen 250 000 kronor per år. Pengarna kommer till stor del att användas till att rusta upp 1700-talsbyggnaderna.
Under maj ska serveringen ha öppet endast under helgerna, därefter är det klockan 11–19 som gäller sommaren ut. I slutet av säsongen, lördagen den 20 augusti, väntar en trädgårdsspelning med artisten Meja, som bodde i Mariefred ett år på 1990-talet.
– Jag tror att jag gjorde en av mina första utlandsturnéer med Mariefredskören. Vi åkte runt och sjöng på olika ställen i Europa, i Beneluxländerna. Jag tror att jag gick i åttan eller nian, har hon sagt i en tidigare artikel.
Spelningen är en del av Mariefreds hembygdsförenings sommarprogram. Föreningen har också iordningställt en lokal i bodlängan mot Kyrkogatan, där äldre fotografier av Mariefred ska visas upp.
Inom kort är det också premiär för den butik som hembygdsföreningen kommer att driva i Callanderska gårdens foaje. Där ska bland annat tidsenliga och byggnadsvårdande produkter att säljas, liksom fröer från de stockrosor som växer i trädgården.
– Vi ser det här som en möjlighet att visa upp vår verksamhet för nya besökare. Museiverksamheten, trädgårdsarbetet och stadsvandringarna pågår parallellt, säger Annica Westling.
Ännu väntar krögaren Fredrik Åström på tillstånd från Strängnäs kommun för att få servera öl och vin bland fruktträden, grönsaksodlingen och bärbuskarna. Beslut väntas denna eller nästa vecka, hälsar alkoholinspektör Berit Rydberg.
Det handlar om en utökning av värdshusets befintliga serveringstillstånd. Fredrik Åström tror att ansökan kommer att beviljas. Ombyggnaden av värdshusets fasad mot Kyrkogatan har därför påbörjats.
– Så här ska flödet av gäster se ut, säger han och visar på en skiss var menyerna först ska presenteras, var beställning och betalning sedan sker och slutligen luckan där maten lämnas ut.
Profilerade lister, detaljer i paneler och rutor med spröjs – "många krusiduller", säger Fredrik Åström – ska föra tankarna till ett schweizeri, ett kafé med alkoholtillstånd, från 1880-talet.
– Det ska vara ett historiskt kafé med traditionella bakverk och maträtter. Vi har även köpt in äldre porslin som ska smälta in i miljön, säger sambon Johanna Battaroff, marknadsansvarig inom Svenska kulturpärlor
Kyrkogatan mellan värdshuset och Callanderska gården ingår i uteserveringen som Polismyndigheten har gett grönt ljus för. Redan i dagsläget är biltrafik förbjuden på gatan, förklarar kommunens stadsmiljöchef Anders Ekman:
– Men gatan kommer inte vara avspärrad, det går fortfarande att gå eller cykla förbi om man vill ta sig från kyrkan ner till hamnen. Varutransporter och sopbilen som ska till Gripsholms värdshus är fortfarande tillåtna. Värdshuset ansvarar för att det kan skötas funktionellt, exempelvis på tider när uteserveringen inte är öppen.