Gripsholm slår på stort hela året

I år är det dubbelt jubileum för Kungliga hovstaterna som firar stort på Gripsholm hela året. "Vi kommer inte undan Gustav Vasa", säger Josefine Lindqvist, driftchef på slottet.

I sommar smyckas Gripsholms slott som ett sagoslott med blommor gjorda på pysseldagarna som hålls under våren.

I sommar smyckas Gripsholms slott som ett sagoslott med blommor gjorda på pysseldagarna som hålls under våren.

Foto: Joachim Sorbe

Mariefred2023-03-31 11:44

Kungliga hovstaterna har nu presenterat stora delar av programmet för jubileumsåret 2023 på Gripsholms slott.

– Vi har dubbelt jubileum i år. Dels firar Kungen 50 år på tronen och dels är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs, en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling, säger Helena Chreisti, chef för marknad och pedagogik vid Kungliga hovstaterna.

Gripsholms slott som nationalmonument är det slott som allra mest förknippas med Gustav Vasa, som kommer att belysas ur alla vinklar detta år.

undefined
Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik, Kungliga hovstaterna och Josefine Lindqvist, chef för enhet drift vid Gripsholm berättade om kulturprogrammet för jubileumsåret 2023.

– Vi har ransonerat Gustav Vasa strängt de senaste åren för att spara oss till i år, säger Vasaexperten och före detta slottsuppsyningsmannen Jim Sjöberg som ger en serie lunchföredrag på temat under våren.

Men det blir inte bara föredrag utan en hel del annat. Redan till påsk drar det igång med särskilda barnvisningar och pysseltillfällen där barn får vara med och tillverka dekorationer till höjdpunkten av firandet, nämligen Gripsholms födelsedag den 10 augusti då det kommer att firas stort.

– Då ska slottet smyckas som ett sagoslott, med blommor som barnen har gjort, säger Josefine Lindqvist, chef för enhet drift vid Gripsholm.

undefined
Slottsuppsyningsman Peter Stenmark som Gustav Vasa och husmor Jennifer Lila Knipe utklädd till Vasas andra hustru, Margareta Leijonhufvud.

I maj presenteras Vasapromenaden i appen Kungliga promenader. Vid åtta stopp berättas om Vasaättens historia. Om var Erik XIV satt fängslad, om en spionkarta från 1560-talet och var Gustav Vasa placerade skyttegångar och kanongluggar i borgens murar.

undefined
I maj presenteras Vasapromenaden i appen Kungliga promenader. Då kan du få veta var Erik XIV satt fängslad och mycket mera.
Karta: Gripsholms Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!