Hur många ägg ska kokas varje morgon och i hur många minuter? Är det okej att ha nagellack och behöver man ha plasthandskar på sig?
Frågorna är många hos tjejerna som inom kort ska ansvara för Östra Södermanlands järnvägs kafé vid stationen i Mariefred. Svaren – "fem stycken", "cirka sju minuter", "helst inte" och "ibland" – levererades av Anna Wadén under måndagen, då årets sommarjobbare via den ideella föreningen Starka händer introducerades för de kommande arbetsuppgifterna.
– Starka händer ger oss en jättestor chans. Många av oss har slöja och kan inte språket så bra. Vi har svårare än många andra att få jobb, säger 17-åriga Fatima Alsaleh från Åkers styckebruk.
De jämnåriga blivande kafékollegorna upplever också att utländskt klingande namn stoppat dem i olika rekryteringsprocesser. Men 20-åriga Adéle Svensson, bosatt i Stallarholmen, konstaterar att även "en Svensson" kan ha svårt att komma in på arbetsmarknaden.
– Många arbetsgivare vill att man ska ha erfarenhet, säger hon och beskriver en moment 22-liknande situation för ungdomar som ännu inte hunnit skaffa sig den erfarenhet som efterfrågas.
Det är nu andra året som Starka händer fått medel från Region Sörmland för att, med Strängnäs kommun som arbetspartner, anställa ungdomar som av en eller annan anledning behöver en hjälpande hand ut i yrkeslivet. Sommarjobben har föregåtts av utbildning i bland annat hur arbetsmarknaden fungerar och hjälp med cv-skrivandet.
– I år fick vi in cirka 300 ansökningar, men det är bara 123 som vi har kunnat ge jobb, säger Mohamad Allatif som tillsammans med sin fru startade föreningen i september 2020, efter att ha bistått många Strängnäsbor med att bland annat handla matvaror under det första coronaåret.
Ingen av tjejerna som tidningen träffar har tidigare jobbat inom kafé. Nu väntar några veckor av smörgåsberedning, kaffeservering och försäljning av souvenirer till turisterna som ska resa med ångloken på museijärnvägen.
– Det är roligt att få lära sig nya saker. Det är bra för cv:t för framtiden också, säger 18-åriga Sandra Karim som bor i Åkers styckebruk.
Starka händer samarbetar med organisationer och föreningar, såsom ÖSLJ, som de placerar ungdomarna hos. De kan också få jobba som hälsoinformatörer riktade mot unga i kommunen, IT-vänner som hjälper äldre personer med teknik och med Starka händers egen kommunikation i olika kanaler.