– Jag var själv och klippte gräs på Gripsholms slott en vecka i somras, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet vid hovet.
Den 21 mars stängdes landets elva kungliga slott på grund av coronapandemin. När kung Carl XVI Gustaf den 1 juli lät fyra av dem igen öppna var Gripsholms slott ett av de för hovets intäkter viktiga besöksmålen.
Tack vare att många i år valde att semestra på hemmaplan har Mariefredsslottet haft lika många besökare som vanligt. För de kungliga slotten totalt sett blev det dock en till stora delar igenbommad sommar.
– Hittills i år har vi haft 167 000 besökare. Ett normalt år så borde vi ha haft omkring 1,5 miljon vid den här tiden, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet vid hovet, till TT.
– Vi behöver intäkterna för att kunna ha anställda lokalvårdare, slottsvakter, visningspersonal, människor som sköter om våra parker och trädgårdar och personal som vårdar lösöret.
Slottsstaten, som förvaltar slott, parker och konstsamlingar, får årligen stora statliga stöd – förra året 69 miljoner kronor. Den klart största intäkten är dock avgifter för visningar och försäljning på slotten – vanligtvis runt 105 miljoner kronor.
I år har slotten tappat 75 miljoner kronor, vilket bland annat inneburit anställningsstopp, omplacering av personal och eftersatt underhåll i slottsparkerna. Därav ståthållarens gräsklippning i Mariefred.
Hovet fick förvisso 40 miljoner kronor i statligt coronastöd, men det räcker inte. Just nu går året mot ett underskott på 10 miljoner.
Staffan Larsson menar att det är hanterbart, men:
– Nu har man räddat oss i år, men nästa år blir det en ny situation igen. Jag tror inte att turisterna kommer att komma tillbaka i någon större utsträckning. Många av kryssningsturerna för nästa år planeras redan nu och vi har inte fått några förfrågningar alls, säger han till TT.
Utöver det ser han andra stora osäkerhetsfaktorer som klimat och ekonomiska kriser. Därför efterlyser Staffan Larsson nu en ökad statlig finansiering av det kungliga kulturarvet:
– Det här är ju inte konungens eller organisationens kulturarv, det är statligt ägda byggnader och parker. Det är inte rimligt att det är amerikanska, tyska och kinesiska turister som ska betala för det.
TT: Ni fick ju pengar av staten i år, vad är det som säger att skattebetalarna ska fortsätta betala även i framtiden när det kanske ordnar sig till nästa sommar?
– Min poäng är ju att det inte ordnar sig till nästa sommar. För ett så här viktigt kulturarv kan man inte ha ett system som går från noll till hundra hela tiden. Det finns en strukturfråga här som vi måste titta på tillsammans med regeringen och riksdagen. Det måste bli mer stabilt.
Gripsholms slott har öppet alla vardagar och under oktober och november även helger. Beslut om december väntas inom kort. De guidade visningar är dock fortsatt inställda. För att kunna följa myndigheternas riktlinjer slussas ett mindre antal personer in samtidigt, och så har de digitala visningarna fått ett uppsving.
De andra kungliga slotten är Kungliga slottet, Drottningholms slott, Kina slott, Ulriksdals slott, Rosersbergs slott, Haga slott, Strömsholms slott, Tullgarns slott, Rosendals slott och Gustav III:s paviljong.