Stor guide: 15 frågor och svar inför förskolestarten

Hur blir det med barnets mat- och sovklocka när hemmet ska bytas mot förskola? Vad är vanliga lämnings- och hämtningstider? Och vad ska barnet ha med sig? Anders Gustafsson, rektor för Mariefreds kommunala förskolor, reder ut frågorna – och ger lugnande besked. "Det kommer att lösa sig", säger han.

Oömma kläder och extra vantar är bra att ha på förskolan, säger Mariefreds kommunala förskolors rektor Anders Gustafsson. Barnen på Ängens förskola visar varför, när en vattenpöl från den asfalterade ytan ska flyttas till denna plats för att bilda en sjö.

Oömma kläder och extra vantar är bra att ha på förskolan, säger Mariefreds kommunala förskolors rektor Anders Gustafsson. Barnen på Ängens förskola visar varför, när en vattenpöl från den asfalterade ytan ska flyttas till denna plats för att bilda en sjö.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2021-11-27 08:45

Vad har förskolorna för öppettider?

– De flesta öppnar klockan 6. Vi är skyldiga att hålla öppet till 18.30 men det behovet har vi generellt inte, de flesta stänger 17.30–18. Barnets vistelsetider styrs av föräldrarnas behov. Om man är arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn, så har barnet rätt till förskola 15–20 timmar per vecka. I de fallen är 8–14 tidsramen att lägga vistelsetiden i. Då är flest personal på plats och då pågår huvuddelen av den pedagogiska verksamheten.

När lämnas och hämtas de flesta barnen?

– Det vanligaste är att barnet lämnas mellan 7 och 8, och hämtas mellan 16 och 17. Vi har sett en ökning av vistelsetiderna i Mariefred, men också Strängnäs som helhet. Många vårdnadshavare pendlar till sina jobb och då blir vistelsetiden för barnen längre.

Vilken tid serveras lunch?

– I Mariefred äter de flesta yngre barnen närmare 11, de äldre närmare 12. Vid 7 serverar vi frukost för de barn som inte har ätit hemma. På förmiddagen är det fruktstund och cirka 14 mellanmål.

Hur ska jag som förälder tänka kring rutinen för barnets vila?

– Det är bra att försöka styra mot en vila per dag. På Mariefreds förskolor har vi vila efter lunchen, men det finns förskolor i Strängnäs som vilar före. Men tidpunkten är inte det viktigaste, barnen anpassar sig snabbt.

Det låter betryggande...?

– Ja, det mesta kommer naturligt. Ett nytt barn i en grupp vilar när de andra i gruppen vilar och äter när de andra äter. Självklart kan man introducera barnet för nya saker inför förskolestarten, exempelvis att börja använda bestick. Men det är inte jätteviktigt, det kommer att lösa sig i alla fall.

Var vilar barnen?

– Omkring två tredjedelar av kommunens förskolor har inomhusvila och en tredjedel utomhusvila, i vagn eller på en vilaltan. I Mariefred finns altan på Björnmossan, Nyponet och Marielunds förskola. Kommunens målsättning är att kunna erbjuda sovaltaner på alla förskolor. Det är bra inte bara ur ett friskhetsperspektiv, det är också mer lättarbetat för pedagogerna som inte behöver flytta runt så mycket i miljöerna inne.

Behövs en extra vagn till förskolan?

– Om man har sitt barn på en förskola som har utomhusvila i vagn kan man få frågan. En del föräldrar har köpt en enklare modell för det, men det är inget krav. Det finns vagnar på förskolorna som vi använder till utflykter, och de kan användas även till vila.

Kan föräldrar som promenerar till förskolan om morgnarna parkera barnets vagn där?

– Det finns utrymmen att lämna vagnarna, men platserna för det kan se lite olika ut.

Vad behöver barnet ha för extrakläder på förskolan?

– Med tre extra par strumpor, tre underbyxor, tre tröjor och tre byxor är man ganska säkrad även om de skulle råka ske några olyckor vid potträning eller i samband med maten. Kläderna ska vara oömma. En uppsättning regnkläder är jättebra att ha, och även extra vantar och mössa. Ett tips är att undvika strumpor med halkpluppar under foten, för de transporterar bort värmen så att barnet riskerar att få kalla fötter.

Ska alla kläder förses med namnlappar?

– Det är väldigt bra att namna. Det är svårt att hålla reda på alla barns kläder.

Vad har förskolorna för pedagogisk inriktning?

– Språkutveckling, undervisning och hållbarhet. Sedan har vi skollagen och läroplanen att förhålla oss till.

Vilka personalgrupper finns inom förskolan?

– Barnskötare som har gymnasieutbildning, förskollärare som har högskole- eller universitetsutbildning och förskoleassistenter som saknar pedagogisk utbildning. Tidigare har den sistnämnda gruppen kallats "barnskötare", men kommunen införde den här yrkeskategorin förra året. Det finns förskollärare på alla avdelningar, det är de som leder det pedagogiska arbetet.

Vad är Förskoleappen?

– Där dokumenterar personalen barnens verksamhet och utbildning. Där sker också in- och utcheck för dagen, och där ges information till vårdnadshavarna. 

Hur stora är barngrupperna?

– I regel 16 barn på småbarnsavdelningarna, 1–3 år, och 22 barn per avdelning när det gäller 3–5 år.

Har du något ord på vägen till föräldrar som står inför förskolestarten för första gången?

– Det viktigaste är att man har en god kommunikation med personalen. Om föräldrarna känner sig trygga med förskolan så kommer barnet också bli tryggt.

1 510 kronor som mest

De samlade inkomsterna – all beskattningsbar inkomst, brutto per månad – i det hushåll som barnet är folkbokfört i avgör hur hög avgiften för förskolan blir. Avgiften motsvarar 3 procent av hushållets inkomst.

Strängnäs kommun tillämpar maxtaxa, det vill säga ett tak för hur hög avgiften kan bli. Om hushållet sammantaget har en inkomst som i nuläget överskrider 50 340 kronor/månad, så är det maxtaxa som gäller. 2021 är maxtaxan 1 510 kronor.

Viss rabatt utgår för barn 2 och barn 3 i förskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!