Historisk fastighet ska säljas – annonseras utan prislapp

Marianne Philp och Bertil Eriksson blir inte yngre, konstaterar de. Nu säljer de både Stora Ekhov i Mariefred och sommarstället mellan Flen och Nyköping för att i stället "leva loppan" – i ett nytt hus norr om Stockholm, och på resande fot.

Stora Ekhov har en historia som sträcker sig till Gustav Vasas tid, då fungerade huset som djurgårdsförvaltarbostad. Efter en brand 1880 uppfördes den nuvarande byggnaden1882.

Stora Ekhov har en historia som sträcker sig till Gustav Vasas tid, då fungerade huset som djurgårdsförvaltarbostad. Efter en brand 1880 uppfördes den nuvarande byggnaden1882.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2024-05-21 18:04

Nyheten i korthet

  • Marianne Philp och Bertil Eriksson säljer sin historiska fastighet Stora Ekhov i Mariefred, samt sitt sommarställe mellan Flen och Nyköping. Detta för att kunna "leva loppan" i ett nytt hus norr om Stockholm och på resor.
  • Fastigheterna kommer att säljas utan prislapp, då mäklaren anser att det inte finns några jämförbara objekt att basera priset på. Inga allmänna visningar kommer att hållas, bara enskilda visningar för seriösa spekulanter.
  • Paret köpte Stora Ekhov för 6,75 miljoner kronor 2010 och renoverade det sedan för omkring 9 miljoner kronor. Eriksson förväntar sig ett försäljningspris på minst 15 miljoner kronor.

Stora Ekhov ska säljas. I fredags tog en fotograf bilder av det 450 kvadratmeter stora huset i Mariefreds östra utkant, som har skogsområdet Hammaren i ryggen och utsikt över Mälaren. Just nu formulerar mäklaren annonsen som ska publiceras inom kort.

– Helt unikt och jätteroligt att ha fått det här uppdraget, säger Daniella Tillberg från Svensk fastighetsförmedling som ansvarar för försäljningen.

undefined
Daniella Tillberg, som har bott i Mariefred i elva år, gläds åt att få vara med och sälja det stora vita huset som hon åkt förbi så ofta.
undefined
"Det har varit underbara år i Mariefred", säger Marianne Philp. Men nu ska Svensk fastighetsförmedling, och mäklaren Daniella Tillberg, sälja huset. Marianne Philp hoppas att nästa ägare ska älska det lika mycket som hon gjort.
undefined
Peter Hagström är inkallad för att fotografera huset till den annons som ska marknadsföras inom kort.

Priset? Omöjligt att säga, enligt mäklaren, eftersom det inte finns några jämförbara objekt att luta sig mot i prissättningen. Därför kommer annonsen inte innehålla någon prislapp. Det kommer heller inte att hållas några allmänna visningar, utan seriösa spekulanter får boka enskilda tider med mäklaren för att komma och titta.

Marianne Philp och Bertil Eriksson köpte huset för 6 750 000 kronor 2010, och totalrenoverade det sedan under 1,5 års tid för omkring 9 miljoner kronor.

– Vi får minst 15 miljoner, det räknar jag med, och då är det ett fynd utan dess like för köparen, säger Bertil Eriksson.

– Men det kanske blir 20. Och har vi tur 25. Vi vet inte alls utan det beror på hur många som är intresserade, fortsätter han.

undefined
"Plötsligt inser man att det här orkar vi inte med", säger Marianne Philp om det stora huset med den stora trädgården. Det, och ett sommarställe mellan Nyköping och Flen, ska nu säljas. I stället blir det ett hus i norra Stockholm för paret Philp/Eriksson – som också ska resa och unna sig saker.

Även sommarhuset i Husby Oppunda, beläget mellan två sjöar på vägen från Nyköping till Flen, ska säljas. Paret Philp/Eriksson vill få tid och energi till annat än att sköta om de två stora fastigheterna med trädgård.

– Det är verkligen "kill you darlings". Vi blir ju inte yngre, så nu ska vi leva loppan. Vi ska resa och unna oss, säger Marianne Philp, konstnär och gallerist som under många år bedrev Galleri Philp art på övervåningen av huset.

– Mina ytor där uppe är vad jag kommer att sakna mest. Och badrummet nere, säger hon om det runda tornrummet med ett badkar placerat i mitten, en kristallkrona i taket och fönster åt alla håll.

undefined
Just nu pågår ett fika-tema i Marianne Philps måleri. Äpplen är något annat som hon ofta återkommer till, berättar hon.
undefined
Mellan 2011 och 2019 drev Marianne Philp eget galleri på övervåningen i huset. När Mariefredskonstnären Harry Karlssons verk visades var det tjockt med folk på vernissagen.
undefined
"Det är trevligt med kolonilotterna", säger Marianne Philp om grannverksamheten. Detta är utsikten från hennes ateljé.

Ett nytt hus har redan köpts i norra Stockholm, nära Arlanda så att resandet som paret ska ägna sig åt underlättas. Till Mariefred, och vännerna här, kommer de att komma tillbaka – som turister.

– Morran kan nog vara tillbaka redan nästa påsk. Jag hade ju precis köpt en ny hatt när vi bestämde oss för att sälja, säger Marianne Philp som under många år iklätt sig rollen som en av påskhäxorna i den populära parad som Mariefreds företagarförening arrangerar för stadens barn på skärtorsdagen.

Hus med historia

Stora Ekhov har anor från Gustav Vasas tid, då Gripsholms kungliga djurgård tillkom i området Ekhof/Bondängen för att kungen skulle få jaktmarker. På godset som då benämndes Ekhof bodde djurgårdsförvaltaren.

Efter 1810 såldes godset till en privatperson.

1880, när Robert August von Stockenström ägde Ekhof, brann hela rasket ner. 1882 lät Stockenström uppföra ett nytt hus på samma grund, med 14 rum och kök samt hallar. I trädgården, delvis på mark som i dag nyttjas av koloniföreningen, fanns som mest 500 fruktträd och 200 drivbänkar. Gården var självförsörjande, med bland annat ladugård och växthus på ägorna.

August Axel Grevesmühl drev gården 1923–1955. 1968–1978 var det Lars Göran Staaf som var ägare, och han drev Ekhofs förfalskningsmuseum på bottenvåningen där förfalskningar av allt från konstverk till vapen kunde beskådas.

Familjen Eriksson/Philp köpte fastigheten 2010, då av företaget VMC Elteknik som hade haft kontor i fastigheten. En omfattande renovering pågick under 1,5 års tid. Galleriet Philp art var aktivt 2011–2019.

Källa: Mariefreds hembygdsförenings årsskrift Callandern, 2017

Karta: Stora Ekhov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!