Med jämna mellanrum kallas Mariefred för "byn" i Facebook-gruppen Vi som bor i Mariefred. En emellanåt irriterad debatt kan då blossa upp om den rätta benämningen av den geografiska platsen, som i dag är "hemma" för tusentals människor.
– En by är det absolut inte. Vi har ju haft stadsrättigheter, säger Lennart Schweitz, mångårig Mariefredsbo och tidigare lokalpolitiker som nu är engagerad i Mariefreds hembygdsförening.
– Men en stad är det ju definitivt inte heller, fortsätter han – något som många i de sociala medie-trådarna gärna vill kalla Mariefred.
Mariefred fick stadsrättigheter av kung Karl IX år 1605. Men i och med den stora kommunreformen avskaffades såväl stadsprivilegierna som begreppet "stad". Sedan 1971 finns det alltså inte, i juridisk mening, några städer i Sverige.
– I dag används "stad" i folkmun för större tätorter eller centralorter, men också för de som tidigare hade stadsrättigheter. Men det finns ingen definition av "stad" sosåm det fanns före 1971, säger Stefan Svanström på Statistiska centralbyråns avdelning för ekonomisk statistik och analys.
Några kommuner i landet har valt att ta tillbaka begreppet, exempelvis Stockholm stad. Men Stefan Svanström poängterar att det då är hela kommunens yta som avses, och inte enbart centralorten Stockholm.
Statistiskt är Mariefred en tätort, då det finns mer än 200 invånare i en sammanhängande bebyggelse. SCB:s tätortsgräns går ungefär vid Gripsnäs i söder, Björkliden i väster, Lillsätter och Williamsro i norr samt Mariehov och Fjärde backe i öster.
– Begreppet ”tätort” känns inte särskilt spännande, samma sak med ”kommundel”. Jag har nog landat i att församlingsbegreppet ligger närmast till hands, men samtidigt så är ju det ett kyrkligt begrepp. Nej, jag vet faktiskt inte vad man ska kalla Mariefred, säger Lennart Schweitz om stället som också bär smeknamnen Mankan och Nasko.
I tätorten Mariefred bodde år 2020 4 206 personer, enligt SCB:s tätortsstatistik som kommer vart femte år. Sedan 2010 räknas också Marielund som en tätort, med 1 150 invånare i den senaste statistiken. Sedan 2015 finns även Kalkudden med som en tätort, med 285 invånare år 2020.