Olle Engquist städade i källaren, och hittade två gasolbehållare efter sommarstugans tidigare ägare.
– Jag kan tänka mig att de har använts i köket. De är säkert 30–40 år gamla, säger han om de ljusblå järnbehållarna.
Medveten om explosionsrisken med gasol, och oroad över att järnet börjat rosta, ville han snabbt få bort dem från familjens sommarställe utanför Mariefred. Men det var lättare sagt än gjort.
– Jag började här, säger han när vi träffas utanför Läggesta återvinningscentral som drivs av det kommunägda bolaget Sevab.
– Men de hänvisade mig bara till Kvitten i Strängnäs.
På båda anläggningarna finns miljöbodar där farligt avfall kan lämnas in för återvinning – men inte gasoltuber av denna typ.
– Vi tar emot tuber av engångskaraktär, typ mindre handtändare till brasan. Men när det gäller större gasoltuber så är det försäljningsstället som ansvarar för återvinningen, säger Clas Jansson som är produktionschef inom återvinning vid Sevabs driftbolag Esem.
Sevab hänvisade Olle Engquist till en butik som säljer nya gasoltuber men personalen där hade, enligt honom, inget svar att ge om äldre tuber av okänt ursprung. Han ringde till kommunen, som hänvisade till räddningstjänsten, som bollade tillbaka till Sevab.
– Ingen kunde svara. Brandförsvaret ringde i alla fall tillbaka till mig efter några dagar för att fråga hur det hade gått.
Och ja, hur gick det då?
– Det slutade med att jag tog tuberna i bilen och åkte till ett företag i Stockholm. Det kändes absolut inte bra, och jag tycker att det är skrämmande att det inte verkar finnas någon plan för hur man hanterar sånt här farligt avfall i kommunen. Man kan återvinna plastbitar men inte riktigt riskavfall. Det är inte konstigt att det hamnar i naturen, säger Olle Engquist.
Återvinningschefen Clas Jansson ser samma risk, och beklagar besväret för Olle Engquist och andra som vill göra miljön en tjänst. I nuläget hänvisas de till privata företag som inte sällan tar betalt för omhändertagandet.
– Branschen borde ta ett större ansvar, och även vi kan se över våra rutiner. Jag ska ta upp det här med vår chef för farligt avfall när hon är tillbaka från semestern. Det här är en synnerligen intressant fråga, det är bra att den blir belyst, säger Clas Jansson.