Den 12 mars varslades alla medarbetare. Förra veckan fick de flesta besked om uppsägning. De jobbar under uppsägningstiden, men Svenska kulturpärlors kvarvarande personalstyrka består snart av sju personer.
– Det är vi i ledningen, och vi är permitterade. Att ha behövt säga upp personalen känns fruktansvärt, det är många livsöden det handlar om. Det här är en mardröm som företagare, säger vd Fredrik Åström.
På måndagen stängde han ner Gripsholms värdshus i Mariefreds gamla stadskärna – Sveriges äldsta värdshus, med en historia som sträcker sig till år 1609.
– Sedan vi tog över har vi haft öppet alla dagar, året om, och värdshuset har varit en levande del av hela Mariefred. Från det till att vi inte har en enda gäst. Det känns oerhört tufft, säger han.
Värdshuset är stängt tills vidare, berättar Fredrik Åström. Alla övernattningar, konferenser och arrangemang för april har bokats av. Hur det blir med de bokningar som fortfarande finns för maj och större fester i sommar återstår att se.
– Det är svårt att veta hur långvarigt det här blir. Vi följer utvecklingen och de beslut som myndigheterna fattar, det kommer ju nya riktlinjer hela tiden. Så fort vi ser en ljusning hoppas vi så klart kunna öppna och köra som vanligt igen, säger han.
Gripsholms bed and breakfast vid hjorthagen har fortsatt öppet, i den mån det finns bokningar. Tomma rum och restauranger är dock verklighet även på övriga kulturpärlor inom företaget – Dufweholms herrgård i Katrineholm och Södertuna slott i Gnesta.
– Vi räknar med att stänga Dufweholm nästa vecka, men ska hålla Södertuna öppet. Där har vi en del bröllop bokade, säger Fredrik Åström och berömmer personalen som nu under sin uppsägningstid ställer upp för att få ihop verksamheten där det fortfarande finns bokningar.
Just nu ligger hans fokus på att rädda företaget från konkurs.
– Vi säger upp avtal och försöker strypa utgifterna så mycket som det bara går, samtidigt som vi funderar på om vi kan hitta nya intäktskällor, säger Fredrik Åström och nämner planer på enklare bed and breakfast-verksamhet även i värdshusets lokaler.
– Även om vi stänger så kostar det att ha fastigheterna stående, och det är ingen i branschen som har någon större buffert för det. Nu försöker vi lägga verksamheten i malpåse några veckor, månader, kanske ett halvår.