Den värsta lunchruschen är över och Amanda Falk sitter och äter stekt fläsk, löksås och potatis med kollegorna på Emma Grön. När Strengnäs Tidning besöker henne på sommarjobbet har hon arbetat här i drygt en månad, kanske två.
– Jag ville tjäna pengar och ha någonting att göra på sommaren, förklarar Emma Grön, som bor ett stenkast från restaurangen.
Men det var inte helt lätt att få ett sommarjobb. Hon skickade ansökningsbrev med CV till flera arbetsgivare. Hon sökte till andra kaféer i Mariefred och till kommunens turismverksamhet. När hon inte fick svar så tipsade henens pappa om Emma Grön.
– Jag kom hit och träffade chefen och så sa han att jag kunde provjobba. Sedan sa han att han var nöjd och så fick jag fortsätta.
Arbetsuppgifterna är varierande. Hon larmar av på mornarna, fixar kassan och räknar pengar. Sedan åker hon till kiosken på golfbanan och ser till att det finns mackor, dryck och godis. Sedan åker hon tillbaka till restaurangen.
– Så torkar jag bord, sätter på kaffe och kollar besticklådor. Efter det ser jag till att omklädningsrummen ser bra ut, jag moppar om det behövs.
En hektisk dag kan det vara 120 lunchgäster i matsalen. En mer normal dag kommer 70-80 personer. Det gäller att ha överblick och att ta var och en på ett bra sätt. Även de som är mindre trevliga.
– Jag försöker vara trevlig tillbaka och inte dryga på. De har betalat för att äta, säger Amanda Falk.
Hur hanterar du stress?
– Jag tar det som det kommer och prioriterar det viktigaste.
Får du någon dricks?
– Dricksen samlar vi och lägger där borta, säger Amanda Falk och pekar mot baren.
Vad hon själv vill arbeta med i framtiden vet hon inte riktigt. Hon hör att vuxna pratar om ungdomsarbetslöshet och tänker att det är bra att utbilda sig.
Har du fått svar från de andra sommarjobben du sökte?
– De tackade för att jag hade sökt, men de tog andra, säger Amanda Falk.