Har Derome hittat en lucka i regelverket? Utvecklingen i tingsrätten följs med spänning från Strängnäs kommun samhällsbyggnadskontor.
– Det vore bra att få en dom på det här, säger handläggaren Elisabeth Olsson.
Det hela handlar om ett startbesked – eller ett halvt startbesked, för att vara korrekt.
Bygglovet för de fyra huskroppar som bildar bostadsrättsföreningen Blomstergården, i korsningen Hammarvägen/Kärnbogatan, gavs i april 2014.
Ett par veckor senare kom startbeskedet. Men det var bara för markarbeten såsom pålning och grundläggning som samhällsbyggnadskontoret gav grönt ljus. Alla handlingar fanns inte på plats för att Strängnäs kommun skulle kunna ge klartecken för hela bygget, därför skrevs det in i startbeskedet att beslutet inte gällde montering av husstommar.
– Delstartbesked är väldigt vanliga. De används för att underlätta för byggherren att komma igång. Vid större byggnationer kan det ta lång tid innan allt är på plats. Byggherren kan vara angelägen om att börja i alla fall och då har lagstiftaren tänkt att det ska gå att ge dessa delstartsbesked, säger Elisabeth Olsson.
Men i slutet av 2014 vände sig Derome till kommunen för ett så kallat slutsamråd – bygget var i sitt slutskede. Husstommarna hade alltså monterats utan att kommunen gett sitt medgivande till det. Samhällsbyggnadsnämnden krävde därför Derome på en så kallad byggsanktionsavgift på drygt 1,7 miljoner kronor.
Derome överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen och fick rätt. Då överklagade kommunen länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, där den rättsliga processen pågår och så småningom ska mynna ut i en dom.
Derome medger att stommarna restes innan Strängnäs kommun gett klartecken. Stefan Hilmersson, bolagets projektchef i Mariefred, lägger en stor del av skulden på den person som vid tillfället var kontrollansvarig för bygget.
– En av de viktigaste uppgifterna en kontrollansvarig har är att se till att myndigheternas krav uppfylls. Här har man gravt åsidosatt sina skyldigheter, säger han.
Men Derome anser inte att kommunen kan ta ut en byggsanktionsavgift. Dess företrädare hänvisar till plan- och byggförordningen, där det står att den som har påbörjat ett bygge innan nämnden har gett ett startbesked kan åka på en sådan avgift. Det står ingenting om delstartsbesked.
Kommunen hänvisar till plan- och bygglagen, och hoppas att domstolen ska göra en annan tolkning än Derome.
Hur kommer det annars bli med delstartsbesked framöver?
– Det är möjligt att en följd blir att det blir svårare att få ett delstartbesked. Det kommer åtminstone krävas väldigt tydliga delstartbesked, säger Elisabeth Olsson med betoning på "väldigt".
Var ert besked inte tydligt nog?
– Jo, det var så tydligt som det bara kan vara. Det vore som sagt bra att få tydlig praxis på området.