Tre BMW:s i Mariefred plundrade samma natt

Under samma natt gjordes inbrott i tre BMW-bilar i Mariefred. "Den här typen av stölder har eskalerat på sistone", konstaterar Torbjörn Serrander.

Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst, ser att antalet stölder av delar från bilars interiör deskalerat den senaste tiden.

Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst, ser att antalet stölder av delar från bilars interiör deskalerat den senaste tiden.

Foto: Pontus Lundahl/TT/Bertil Ericson/TT

Mariefred2019-11-29 05:13

Han är utredare på Larmtjänst och kan berätta att företaget till och med den 31 oktober i år, beträffande BMW-modeller, fått kännedom om 1 580 stölder i Sverige och 26 stölder i Södermanland.

Tidningen har tidigare skrivit om flera fall av brott där vitala, och dyra, delar från bilarnas interiör försvunnit.

I början av mars träffade vi en dubbelt drabbad familj på Hedlandet och i oktober en man som råkat illa ut på Tallåsvägen i Strängnäs.

Natten mot onsdagen den 27 november var det dags igen. Polisen har mottagit anmälningar om tre fall på olika platser i Mariefred. En stöld inträffade i Slottsbrinken, en annan på Öster och den tredje på Hammargärdet.

– Det är i stort sett samma saker som försvunnit, säger Eva Tördahl, förundersökningsledare vid Strängnäspolisen.

Yvonne Sjöö, också vid polisen i Strängnäs, berättar om ett av fallen:

– Det var på Hammargärdet. Ägaren upptäckte en trasig ruta klockan 05.00 i onsdags. Ratt och navigationsutrustning var borta. Godslistan innehåller även jacka, skor och en väska.

Hur gammal var den här bilen?

– Från 2015.

Fordonet på Öster – som är ett år äldre – förlorade instrumentpanelen och ratt sedan en ruta krossats.

– Beroende på hur skickliga tjuvarna är så tar det nog inte mer än några minuter att stjäla ratt och navigationssystem, säger Torbjörn Serrander.

Du har tidigare sagt till tidningen att ligor som genomför den här typen av inbrott kommer från något annat land.

– I de ärenden jag varit inblandad och polisen gripit folk, har det i princip alltid rört personer med pass i annat land och då talar vi oftast om före detta östländer, som Baltikum, eller södra Europa.

– För att kunna tillgripa bilar av nyare årsmodeller krävs en större kunskap bland tjuvarna. Äldre BMW-modeller klarar även inhemsk brottslighet av, berättade Torbjörn Serrander i nämnda intervju med tidningen i mars.

Han konstaterar nu att antalet stölder av den här typen ökade drastiskt i höst.

– Men jag vill inte påstå att Sörmland är ett extra hårt drabbat län. Och dessutom att Mercedesbilar är värre utsatta än BMW:s i år.

Allt som stjäls försvinner inte spårlöst, enligt Torbjörn Serrander:

– Det hittas delar från tid till annan. Senast bistod jag polisen i Västerås efter ett gripande och beslag med anträffade delar och vi kunde spåra dessa till drygt tio bilar. Stölderna hade skett i Sörmland, Västmanland och Stockholm. 

Karta: Slottsbrinken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!