Trendbrott i konfirmationsstatistiken

Strängnäs bäst i länet, stiftet sämst i landet och Mariefred i topp nationellt. Det är högt och lågt i statistiken kring förra årets konfirmander. Klart är att fler väljer att konfirmera sig.

Församlingen i Mariefred lyckas år efter år locka en hög andel av femtonåringarna till att bekräfta sin tro genom konfirmationen. 
"Vi ser till att finnas där ungdomarna finns", säger Anci Näslund som är ungdomspedagog i Mariefreds församling.

Församlingen i Mariefred lyckas år efter år locka en hög andel av femtonåringarna till att bekräfta sin tro genom konfirmationen. "Vi ser till att finnas där ungdomarna finns", säger Anci Näslund som är ungdomspedagog i Mariefreds församling.

Foto: Joakim Serrander/Svenska kyrkan

Mariefred2024-07-08 15:18

Nyheten i korthet

  • Efter en långvarig minskning har antalet 15-åringar som konfirmerar sig i Sverige ökat för första gången sedan 1993, med Mariefreds församling i topp med 52% av ungdomarna.
  • Strängnäs stift har lägst andel konfirmander i landet (11%), medan Karlstad stift toppar listan med 26%.
  • En rapport från Svenska kyrkan visar att beslutet att konfirmera sig påverkas mer av vänskapsband än familjetraditioner, och majoriteten av konfirmanderna kommer från familjer med högre utbildningsnivå och inkomst.

Det är första gången sedan 1993 som andelen 15-åringar som konfirmerar sig ökat från ett år till ett annat. Även i början av 1980-talet noterades en ökning under ett par år. Om det är ett bestående trendbrott återstår att se, enligt en sammanställning som Newsworthy har gjort. 

Medan det i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö är 16 procent som konfirmerar sig hamnar Mariefreds församling på hela 52 procent. Strängnäs kommun som helhet landar på 25 procent vilket är högst i länet, och högre än snittet för landet som 2023 var knappt 20 procent. 

undefined
I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö var det 2023 bara 16 procent av åttondeklassarna som valde att konfirmera sig.

– Vi har legat högt i många år här i Mariefred, nu har vi haft en dipp efter pandemin. Vi ser till att vara där ungdomarna är och samverkar mycket med skolor, IFK Mariefred och samhället överlag. Det tillförs resurser för att satsa på ungdomarna i vår församling, säger Anci Näslund, ungdomspedagog i Mariefreds församling och berättar också att de har många konfirmander som sedan stannar kvar som ungdomsledare och visar vägen för kommande kullar. 

– Vi försöker komma ifrån prestation och att man får komma som man är och att det räcker bra. 

Enligt en rapport från Svenska kyrkan är kompisar viktigare än familjetradition för beslutet, och majoriteten kommer från hem där föräldrarna är välutbildade och har högre inkomster än familjer med unga som väljer att inte konfirmera sig. Saltsjöbaden ligger i topp med 67 procent. 

undefined
Församlingen i Mariefred lyckas år efter år locka en hög andel av femtonåringarna till att bekräfta sin tro genom konfirmationen. "Vi ser till att finnas där ungdomarna finns", säger Anci Näslund som är ungdomspedagog i Mariefreds församling.

Har det blivit en klassfråga att konfirmera sig? 

– Ungdomarna är där de tycker att det är kul och blir bemötta på ett bra sätt, och det kan snabbt svänga. Det är långt ifrån alla unga som har föräldrarna bakom sig i sitt beslut att konfirmera sig, så jag skulle inte säga att det handlar om traditioner och värderingar i hemmet i första hand. Allt är också kostnadsfritt hos oss, säger Anci Näslund. 

Antalet konfirmander har under perioden 2007–2022 minskat i alla stift utom i Stockholms stift, där antalet har varit konstant sedan 2012. Men nu har det alltså vänt uppåt igen. Det tidigare gapet mellan stad och landsbygd har minskat och det är i dag vanligare att konfirmera sig i större städer än på landsbygden.

I hela Strängnäs stift – som har lägst andel i landet – är det bara 11 procent av femtonåringarna som väljer att konfirmera sig, medan Karlstad stift lockar hela 26 procent att bekräfta sin tro och toppar därmed listan. 

undefined
Konfirmander i dag har en förväntan på en faktabaserad undervisning om kyrkans tro. Det står i kontrast till det mer öppna och prövande förhållningssättet i kyrkans konfirmandverksamhet, säger den rapport som Svenska kyrkan sammanställt.
Konfirmerade i Strängnäs

Antal och andel konfirmerade (av alla 15-åringar) per församling 2023
Mariefreds församling: (40 st) 52 %
Stallarholmens församling: (18 st) 33 %
Åker-Länna församling: (15 st) 21 %
Vårfruberga-Härads församling: (5 st) 20 %
Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö: (40 st) 16 %

Källa: Newsworthy

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!