Inför en del av personalen på Mariefreds vårdcentral berättade Fredrik Granström, Linköpings universitet, om en studie som han har gjort. Det handlar om sörmlänningars upplevda hälsa och hur den skiljer sig beroende på utbildningsnivå.
– För varje år är det lite färre som mår dåligt förutom de som är sämst utbildade, vilket är kvinnor, sade han.
Och kanske kan det nu bli mer av den varan, att forskning och människors hälsa på ett lokalt plan, knyts ihop när både vårdcentralen i Mariefred och Strängnäs blir akademiska vårdcentraler. Syftet är att flytta in forskningen till primärvården i samarbete med Uppsala universitet och Mitthögskolan.
Men att det blev Strängnäs kommun och Mariefreds vårdcentral, som invigdes först, har inget att göra med att af Bjurs bostadsort är Mariefred.
– Alla vårdcentraler fick frågan men här var man mest på hugget. Förutom att det kommer patienter till gagn leder det också till att göra arbetsgivaren mer attraktiv, säger Thomas af Bjur, som särskilt nämnde patientgruppen multisjuka äldre som ett angeläget forskningsområde.
På vårdcentral finns två läkare som har disputerat. Dock är disputation inget krav – möjligheten att forska står öppen för samtlig personal med examen.