Vildsvin förvandlade trädgården till en åker

Stora delar av Mariefredsparets trädgård förstördes av vildsvin under en natt.

Kristina Svanström och Bertil Andersson  uppskattar att det är flera hundra kvadratmeter av tomten som har bökats upp.

Kristina Svanström och Bertil Andersson uppskattar att det är flera hundra kvadratmeter av tomten som har bökats upp.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2019-10-31 15:24

Kristina Svanström skrek högt när hon tittade ut genom fönstret på onsdagsmorgonen, mot den vanligtvis välskötta trädgården på Kalkudden utanför Mariefred.

– Jag tänkte "det här är inte möjligt", berättar hon.

Bertil Andersson vaknade av hennes svordomar, och tillsammans såg de ut över förödelsen. Vildsvin hade bökat upp stora delar av tomten, enligt deras uppskattning rör det sig om en yta på flera hundra kvadratmeter.

– Det är inte ett svin som har gjort det här. De måste ha varit en hel hjord, säger Bertil Andersson.

Vildsvin är normalt skygga och drar sig för att närma sig människor. Villatomter som angränsar till skogar och grönområden kan dock få besök av svin på jakt efter växtrötter att äta. Låga staket eller radioapparater kopplade till rörelsevakter kan skrämma iväg dem från trädgårdarna, tipsar tidningen Vi i villa.

– Vi hade ett elstängsel för flera år sedan, när det var mycket vildsvin i området. Sedan har det varit ganska lugnt så vi beslutade oss att ta ner det. Tyvärr, säger Bertil Andersson som hört att även andra boende på Kalkudden har drabbats av vildsvinens matletande natten mot onsdag.

Kristina Svanström har påbörjat arbetet med att vända tillbaka tuvorna som vildsvinen bökat upp, i hopp om att gräsets rötter ska överleva och att tuvorna ska hinna etablera markkontakt innan tjälen kommer.

– Det är tungt. Jag höll på några timmar i går och kom bara en liten bit. Försäkringen täcker ingenting, men vi ska försöka ta in hjälp med detta så att vi hinner med innan det blir kallt, säger hon.

Kristina Svanström och Bertil Andersson trodde knappt sina ögon när de såg vad som hänt i trädgården under natten mot onsdagen.
Kristina Svanström och Bertil Andersson trodde knappt sina ögon när de såg vad som hänt i trädgården under natten mot onsdagen.
Karta: Kalkudden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!