En segdragen kamp, i alla fall i ett första skede, har avslutats. Enligt hyresnämnden i Västerås vinner Marie-Louise Valentin tvisten mot Strängnäs kommun därför att Strängnäs kommun inte har erbjudit någon ersättningsbostad vid prövningstillfället. Att Marie-Louise Valentin har tackat nej till plats på Hammargården tidigare spelar ingen roll, enligt hyresnämndens beslut.
Strängnäs kommun yrkade på att hyresavtalet skulle upphöra och att Marie-Louise Valentin skulle tvingas flytta från Solvändan. Så blir det alltså inte nu och John Valentin, som har drivit sin mors sak i rätten, menar att Strängnäs kommun sänder ut dubbla budskap.
– Man ansöker om att avhysa min mor mot bakgrund av att det ska finnas för många lediga platser på äldreboenden i Strängnäs kommun, och så finns det inte någon vakant plats ledig. I verkligheten finns inga lediga platser, säger han.
Strängnäs kommun har via sin advokat uppgivit till hyresnämnden att en risk- och konsekvensanalys har gjorts på "varje boende innan någon flytt kunde genomföras". Detta är en sanning med modifikation. När Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, granskade handläggningen kom man fram till att det inte hade gjorts någon riskanalys innan beslutet om nedläggning fattades förra året. Den analys som gjordes var för allmänt hållen med fokus på att erbjuda annat boende, enligt myndighetens beslut i augusti.
Någon risk- och konsekvensanalys har heller inte gjorts för att se om Marie-Louise Valentin kan flytta, enligt John Valentin.
– När jag har frågat varför har jag inte fått svar. Men hyresnämndens dom innebär att socialtjänsten inte kan vräka en person på det sättet som man har ansökt om.
John Valentin vill nu se att hans mor får ett formellt flyttbevis som går att överklaga. Som det är nu, menar han, läggs trycket på de äldre som därmed känner sig tvingade att flytta.
– Jag kan inte låta någon flytta runt på min mor som en flyttlåda. I min ödmjukhet tror jag att jag gör det här för alla äldre som inte har någon som kämpar för dem, säger John Valentin.
Vid hyresnämndens inspektion på Solvändan användes 16 av de nedlagda platserna på äldreboendet till korttidsplatser, vilket betyder att antalet korttidsplatser på Solvändan därmed hade fördubblats. Enligt anställd är trycket stort, nya flyttar in så snart en plats blir ledig.
I skrivande stund finns dock ingen överbeläggning.