– Jag ska hålla invigningstalet. Klockan tio, på perrongen, vid stationshuset, med högtalaranläggning och en orkester som spelar efteråt. Det ska bli jätteroligt, säger Bie Seipel, Mariefredsbo med engagemang i såväl den lokala jazzen som den närproducerade maten.
Ett ångfartyg och fyra ånglok är huvudrollsinnehavare denna dag, som av många Mariefredsbor betraktas som startskottet för sommaren.
S/S Mariefred går nu mot sin 114:e säsong på traden Stockholm–Mariefred och på så sätt är Maja, som båten kallas, unik. Den trafik som började den 14 april 1903 har aldrig upphört och enligt hennes mångårige kapten, Claes Insulander, är det en bedrift som saknar motstycke i världen.
Loken och vagnarna som de drar kommer från de sju smalspåriga järnvägarna i landet som hade tillstånd för persontrafik. Äldst i järnvägsföreningens samling är ångloket Helgenäs från 1889.
Ångans betydelse har förändrats, konstaterar Bie Seipel. När den kom på 1800-talet sågs den som ett pålitligt energislag, oberoende av hur solen sken eller vattnet forsade för att producera kraft. Tack vare ångan gick det att ta sig fram betydligt snabbare än vad som tidigare varit möjligt. Förhoppningarna inför framtiden var stora.
– Man kan fundera över om vi i dag inte behöver den lilla respit som det innebär att åka med de tidigare så snabba men numera långsamma båtarna och tågen. Jag tror att vi behöver den stunden av lugn, säger Bie Seipel.
Hur ofta åker du själv med Maja eller på museijärnvägen?
– Nu är det ganska länge sedan. Jag bor ute på landet och har det så lugnt och skönt. Men jag tycker att alla som inte har det så, ska ta en tur och njuta av landskapet.
Är du medlem i föreningarna?
– Ja, jag är med i båten. Men jag undrar om jag betalat för tåget. Du kan skriva att jag är det, jag får betala.