– "Tiktokare" är inget jag skriver på mitt cv, om man säger så. Jag känner flera som har det som sitt jobb, men jag ser det mer som en hobby.
Mot slutet av sommaren 2019 åkte William Dyjées vänner till Gröna lund utan att bjuda med honom och kompisen Frida. Då bestämde de sig för att bli "Tiktok-kända" i protest och William skapade kontot som i dag heter "intewilliamm".
Genombrottet kom drygt två månader senare med en satirisk video om "cute boy names", med förslag på gulliga pojknamn som Orvar och Greger.
– Jag spelade in och la ut den på toaletten under en rast med min kompis Andreas. När jag sen satt på nästa lektion höll min mobil på att vibrera konstant av notiser från Tiktok. Efter lektionen var slut hade jag gått från 300 följare till 5 000, och det bara fortsatte.
– När man delar en video på Tiktok så belönas videon av appens algoritm genom att göra så att fler personer ser den. Så det var egentligen väldigt smart att göra en video där man har med massor av namn, eftersom tittarna kommer att dela videon till personer de känner med de namnen.
Videon har i dag mer än två miljoner visningar.
Efter gymnasiet började William Dyjée att jobba på Gripsholmsskolan. Under den perioden tog han lite av en paus från appen och började reflektera kring sin egen roll som influerare.
– Under gymnasiet gjorde jag en del betalda samarbeten med företag som ville att man skulle göra reklamvideor för dem. Får man 4 000 kronor för att göra en video åt Mentos är det enorma summor för en gymnasieelev.
Några extra tusenlappar satt fint när det gällde att dryga ut studiebidraget. Som heltidsanställd var pengarna inte lika viktiga, och dessutom ville han tänka på sin unga följarkrets.
– Att göra videor om vad ens sexåriga elever gjorde om dagarna kändes moraliskt fel. Under min gymnasietid var det också främst barn som såg mina videor. Då kändes det fel att göra reklam för en avbetalningsapp, till exempel.
Nu, som student, har hans innehåll återigen ändrats.
– Det blir videor där jag visar lite hur det är att vara student – hur det är att gå på nation och dylikt. Jag har blivit som en Tiktok-mentor för Uppsala universitet, för att visa unga hur det är att plugga på universitet.
Det är allt från att visa den timlånga kön till nationssläpp efter att restriktionerna lyfts, till att slås av grannarnas marijuanadoft från studentlägenheterna i Flogsta.
Ofta händer det att han blir igenkänd på universitetsevent eller på arbetsplatsen Shotluckan, som för många studenter är det naturliga haket att avsluta kvällen på.
– När jag gjorde videor i gymnasiet var det främst barn som frågade om de fick ta en bild med mig. Nu händer det oftare att någon frågar mig om de kan ta en bild eller filma mig när jag jobbar i baren eller är ute och klubbar på nation. Men jag försöker undvika att vara med på film om jag har druckit.
– I början blev jag jätteobekväm vid sådana tillfällen. Då blev jag en plywoodskiva. Men det har blivit lättare att hantera det och skämta bort situationen.
Vad tror du skulle kunna sätta Mariefred på kartan för användarna på Tiktok?
– Änderna. Jag gjorde en video om unika saker för Mariefred där jag bland annat pratade om lejonet på Gripsholms slott och överflödet av änder som dör mitt på gatan. Just änderna har jag lite av en hatkärlek till.