Det doftar vaniljbullar redan i hallen till gamla rättarbostaden intill Marielunds gård. Längre in byts det mot stråk av skållad fyrkornsbröd och rågbröd gjort på surdeg.
Med rödmålade fasader och vita knutar passar den lilla stugan bra in i sammanhanget där man besjunger långsamhetens lov. Här ligger surdegar på jäsning i dagar innan de bakas ut och degen till bullarna har kyljästs länge.
– Jag vill skapa ett högkvalitativt litet bageri, säger Anna där hon står i den kombinerade bageri- och butiksdelen.
Hobbybakade
Förklädet har stänk av vitt mjöl och i runda träformar på bakbordet ligger ojäst lantbröd i väntan på att bli utbakat.
Anna och maken Robert flyttade till Marielundsviken 2003. I egenskap av kostchef på Mälarsjukhuset i Eskilstuna hade Anna bra koll på storhushållets ekonomi, olika dieter och näringslära. Robert var jurist med egen konsultfirma. Ganska snart insåg de att de inte ville pendla mellan sina arbeten och hemmet utan vara nära sina barn, 3 och 5 år gamla.
– Men alltihop började egentligen med att jag hobbybakade, berättar Anna.
Började skänka bort bröd
En hobby som bokstavligen höll på att växa henne över huvudet. Till slut fanns det så många jäsande degar i kylen att mjölk och fil inte fick plats, berättar Robert med ett skratt. Familjen orkade inte äta upp allt bröd utan började skänka bort det till nära och kära.
Ett tag hade Anna 45 SMS-adresser i sin mobil som hon skickade meddelanden till när det fanns bröd för avhämtning i hemmet på Mejerivägen.
– Jag tyckte samtidigt att Mariefred saknade ett bageri med färskt bröd, säger Anna.
Affärsidén var därmed kläckt och intresset för hembakat bröd med ekologiska produkter från Saltå kvarn väckt i den närmaste omgivningen.
”Perfekt plats”
På Alla Hjärtans dag slog hon upp dörren till Annas hembageri som ligger bara hundra meter från hemmet. Sedan dess har hon fyra morgnar i veckan dykt upp klockan 7.30 för att förbereda baket och öppna butiken några timmar senare.
Folk har inför paret kommenterat bageriets läge och tyckt att det är lite ”off” placerat i Läggesta inklämt bland alla hus.
– Men vi tycker det är en perfekt plats, säger Robert som hoppat in som tillfällig arbetskraft i bageriet. Området här ute växer och det behövs service för att det inte ska bli en död villastad.
– Vår plan är att vi börjar lite smått och ser vart det här tar vägen.
Att har fler anställda än Anna i bageriet är inte aktuellt just nu men framtiden får visa vart det hela tar vägen, summerar paret.