Antalet sålda tomträtter i Eskilstuna har minskat kraftigt de senaste tre åren. 2021 valde 111 tomträttshavare att friköpa, i fjol 35. I år har två slagit till. Några faktorer som bidragit till den negativa trenden är stigande räntor och avskräckande friköpspris.
– Rusningen i marktaxeringsvärdet, som styr nivån på såväl friköpspris och tomträttsavgäld, ställer till det. Vi ser gärna att folk köper loss sina tomter och erbjuder därför 25 procents rabatt, men vi kan – och får inte ge bort medborgarnas gemensamma resurser, säger Jimmy Jansson (S).
Han har pratat med åtskilliga tomträttshavare i Eskilstuna under senare år som ångrat att de köpt loss sina tomter och som vill se en ny beräkningsmodell för såväl tomthyra som friköp.
– En väl fungerande tomträttsmodell skulle sannolikt vara mer ändamålsenlig att sjösätta idag än när det begav sig. Tomträtten som upplåtelseform kom till för att vanligt folk skulle ha råd att flytta till något större. Man lånade till huset och hyrde tomten.
– När marktaxeringsvärdet på senare år stuckit iväg har det också blivit en alltmer kännbar kostnad för tomträttshavarna, säger han.
I Eskilstuna kommun erbjuds tomträttshavare att friköpa sin tomt för 75 procent av marktaxeringsvärdet. I år har kommunen skickat brev till alla berörda om detta och att de ges möjlighet att friköpa till 2021 års marktaxeringsvärde under hela 2024. Om trenden med fallande bostadspriser håller i sig kan taxeringsvärdet för första gången på länge sjunka till nästa beräkningsperiod.
– Vi har tagit till oss av kritik om bristande information och stärkt upp kommunikationen till berörda tomträttshavare. Det har varit nödvändigt för många har inte haft en aning om hur förändrade taxeringsvärden slår. Då har det också blivit en kalldusch när nya villkor realiserats.
2001 gjorde kommunen ett avsteg från sina friköpsvillkor och erbjöd tomträttshavare att köpa loss sina tomträtter till 50 procents rabatt. Det var ett uppskattat initiativ och 680 småhusägare med tomträtt nappade på erbjudandet. Några planer på en liknande stimulans finns enligt Jimmy Jansson inte i dagsläget.
– Det skulle kunna jämföras med när biltillverkaren Tesla i somras helt oförutsett sänkte priset på flera av sina bilmodeller med ett par hundra tusen kronor från en månad till en annan. Det är alltså ett effektivt sätt at göra sig osams med ett stort gäng tidigare tomträttshavare som köpt loss till den gamla rabatten de senaste åren.
Jimmy Jansson är också tveksam till att det skulle vara lagligt av kommunen att rabattera mer än vad de gör idag.
– Det är inte en självklarhet att rabattera priset och enligt lagstiftning får vi som kommun inte gynna enskilda individer. Den rabatt på 25 procent vi erbjuder idag ska ses som en morot till friköp, men vi förstår att det är tufft när både räntor och markpriser klättrat uppåt.
Villkor för friköp av tomträtter ser olika ut i landets kommuner och reglerna grundas på beslut i kommunfullmäktige.
2013 fick Eskilstuna kommun in 10,3 miljoner kronor från tomträttsavgälder. I år kommer den summan landa på 8,1 miljoner. Under den perioden har kommunen sålt av drygt 300 tomträtter. Idag finns det 596 småhustomträtter kvar i Eskilstuna kommun.