Många restauranger i Sörmland har inför julen ställt om från ett gående julbord till take-away.
Att hämta själv det kallskurna och varma hos restaurangerna går lika bra som att få det hemkört, i alla fall hos Tovastugan i Nyköping som under normala omständigheter är en sommarrestaurang.
”En stressfri matupplevelse”. Så marknadsför restaurangen sina julkassar som innehåller ett hemlagat julbord. Kunden väljer mellan ett traditionellt klassiskt eller ett veganskt alternativ.
– Största delen av våra beställningar görs utifrån att man är två som firar jul, säger Malin Ottosson, restaurangchef på Tovastugan.
– Vi har fått jättefin respons på vårt erbjudande om julkassen så vi är jätteglada.
Här finns inget krav på minimumantal i beställningen så även den som sitter ensam kan unna sig godsaker på julafton. Stoppdatum för beställning är 18 december.
– De flesta hämtar hos oss men vi har också många beställningar med hemkörning.
För Tovastugan är det här julkonceptet helt nytt.
– Vi funderade på vad folk behöver nu i jul och det är klart att de flesta vill fira även om det är under andra premisser. Vi har dessutom ett fint kök och fantastiska kockar som bara vill jobba.
– Vi gör allt från grunden i vårt kök, från köttbullar till julgodis.
Malin har också erbjudit elever från Restaurangskolan praktik i höst och vinter, något som varit svårt att hitta för elever i coronatider.
De flesta beställningar som hittills kommit in till restaurangen är för två personer – även om det också varit vanligt med fyra.
– Det verkar som att många bestämmer sig för att inte åka bort, man blir hemma.
Innehållet i kassen?
– Vi vill erbjuda ett klassiskt hemlagat julbord där vi har plockat in lite modernare smaker. Men vi möter också efterfrågan på grönare och klimatsmarta alternativ, så vi har även ett veganskt julbord.
Möjligheten finns förstås att varva ett klassiskt julbord med ett veganskt om man är två eller flera runt bordet. I de veganska julkassarna finns bland annat sill (från växtriket) och gravad morot. Den sista smakar ungefär som gravad lax, berättar Malin.
Din egen favorit bland all julmat?
– Janssons frestelse. Den skulle jag kunna äta enbart. Men David Holm, vår kökschef, är otroligt duktig på sillar, både moderna sillar och klassiska, så även dem vill jag ha.
Malin har tidigare år drivit ett projekt på Hamnmagasinet som heter ”En god jul” där hon bjudit in ensamma på julafton till ett julbord. Förra året kom 80 personer! I år stöttar hon Svenska kyrkans diakonikassa för familjer som har det tufft.
Susanne Redebo
Jul-take-away i Sörmland
Ett axplock av de som erbjuder jul-take-away i Sörmland. (Med reservation för ändringar/fel).
Nyköping
Stenbro Salonger, Tovastugan, Systrarna Brådhe´s, Nyköpingshus, Öster Malma, Trosa Matstudio, Fina Fisken
Katrineholm
Dufweholms herrgård, Hotel Statt
Eskilstuna
Mary´s Café, Magdakullan, Sundbyholms slott, Söderhaket, Salong Saga, Gästgifveriet, Pilkrog
Strängnäs/Mariefred/Åker
Elsas kantin, Megs kök och trevligt, Slottspaviljongen, Gripsholms värdshus, Värdshuset Gripen
Jul i Sörmland. På Matkluster.se presenteras producenter, gårdsbutiker och restauranger som gör allt för att din jul ska bli fantastisk. Julbord samt catering i form av julbord och jultallrikar, jullådor, presenter och mycket annat.