När solen skiner fylls stränderna i vår närhet med badgäster. Med fylld picknickkorg kan den som vill stanna hela dagen. Vi bad kockarna Fredrik Carlson och Victor Henning Blad om tips på vad man kan fylla den med.
När Fredrik fick frågan provade han ut de recept på tunnbrödsrulle och rabarberpaj som finns nedan. Som kock är han annars van att gå på känsla.
– Tänk gärna på vad som är i säsong. Det är också ett bra sätt att variera maten, säger han.
Fyllningen i tunnbrödsrullen kan till exempel varieras med olika sorters grönsaker. Potatissallad nämner han som ett annat alternativ. I efterrättspajen kan frukt eller bär passa bra.
Victor tycker det mesta kan funka som picknickmat, bara det går att äta kallt.
– Med förberedelser kommer man långt. Om man bara har lite framförhållning kan man laga mat hemma dagen innan, säger han.
Sallader, salsor och sådant man brukar grilla hemma är några exempel. När det gäller sallader poängterar han att man både kan ha frukt och olika slags grönsaker i den, och se till att ge den smak med exempelvis citrus, örter eller chili. Ett annat tips är grillade chicken drumsticks med brynt smör, honung och hot sauce.
– Vi testade också att göra det vi kallar sommarrullar. Då rullar man in en fyllning i blötlagt rispapper.
De kan till exempel fyllas med gurka, morot, vårlök, mynta, koriander, thaibasilika, räkor och chilimajonäs.
– En flaska bubbel passar till det mesta, men tänker man alkoholfritt är det väldigt gott att koka egen lemonad, tipsar Victor.
Den gör man på pressad citron, vatten och socker.
Fredrik tycker själv om att ha picknick i kombination med någon aktivitet, som discgolf eller vandring med hundarna.
– Då är det viktigt att maten är enkel att bära med sig.
TVÅ HÄRLIGA RECEPT
Tunnbrödsrulle med kycklingröra (4 personer)
Tunnbröd
200g kycklingfilé/ alt quornfilé
200g naturell färskost
Gräslök 50g
1citron
1 morot
100g rotselleri
Rädisor
Ärtskott
Sallad
Salt & peppar
123-lag:
50g ättika
100g socker
150g vatten
- Koka upp ättika, socker och vatten. Finstrimla och lägg i rotfrukterna. Låt inläggningen svalna (kan med fördel göras någon dag till veckor innan).
- Tärna och stek kycklingen med salt och peppar. Låt svalna.
- Finhacka gräslöken och riv zesten från citronen.
- Rör ihop färskost, gräslök, citronzest, kyckling salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite
citronsaft. - Bred ut kycklingröran på tunnbrödet. Varva sedan med syrade rotfrukter, hyvlade rädisor,
ärtskott och sallad.
Rabarberpaj i syltburk
Smulpajsdeg:
2dl vetemjöl
70g Smör
2msk socker
Inkokt rabarber:
150g rabarber
1 citron
70g Socker
50g vatten
Vaniljfrö/pulver 1tsk
Kardemumma 1tsk
Mascarponekräm:
100g mascarpone
50g vispgrädde
Socker efter smak
- Arbeta samman ingredienserna till smulpajsdegen och smula ut på en plåt med
bakplåtspapper. Grädda i ugn (180grader) tills degen fått fin färg. - Skala och tärna rabarbern. Koka upp sockerlagen och lägg i vanilj, kardemumma, citronsaft och rabarbern. Sjud tills rabarbern mjuknat något. Låt rabarbern svalna i sockerlagen.
- Vispa, mascarponeosten, grädden och sockret till en fluffig kräm.
- Varva smulpajscrunch, inkokt rabarber och mascarponekräm i en syltburk (inläggningsburk).