Ätbara konstverk på tallriken

Kocken Ka Keung Yu skulle aldrig slänga upp tre salladsblad, en tomatskiva och en gurkbit som dekoration på tallriken. Nä, han bjuder gästerna på små konstverk av tomater, rädisor, äpplen och annat ätbart.

Foto:

Mat2015-10-01 20:00

Makarna Candy Chung och Ka Keung Yu har haft restaurangen Keung's i Torshälla i sex år. Själva bor de i Hallstahammar, jobbar 14 timmar varje dag och pendlar sex dagar i veckan.

Att dekorera maträtterna med skulpterade grönsaker och frukter har blivit deras signum och konstverken får ofta gästerna att häpna. För matställen som lägger energi på att göra rosor av tomatskal, blad av gurkor, fjärilar av rödbetor eller stora blommor av kålrötter är lätträknade.

– Vi gör all mat från grunden och använder aldrig halvfabrikat. Därför kan man få vänta lite längre hos oss än på andra restauranger. Vi är inget snabbmatsställe. Vi har genuin kinesisk mat och då hör det också till att göra snygga grönsaker, berättar Candy.

Ka Keung tar fram sina knivar – en stor med brett blad, en lång smal och en supervass, jätteliten kniv och visar hur skulpteringen går till. Han väljer den minsta kniven och skalar bort tomatens tunna skal i en enda lång spiral.

Sedan snurrar han ihop den till en vacker röd ros. Det ser lätt ut men Ka Keung har tränat i många år, han var bara 16 år när han började som elev på restaurang i Hongkong. Det var där han lärde sig grunderna för både matlagning och grönsakskonsten.

Nu har Ka Keung bott i Sverige i 22 år och fortsätter att göra hantverket cirka tre timmar varje eftermiddag för att grönsakerna ska vara klara innan kvällsgästerna kommer.

– Man äter inte bara med munnen utan också med ögonen, säger han och skär några snitt i en rädisa, petar ut de v-formad skivorna så att rädisan blir till en liten blomma.

– Det finns inte längre så många som håller på med det här, inte i Sverige i alla fall, det krävs tid och tålamod. Men jag tycker om att göra det och blir jätteglad när gästerna uppskattar det jag gör och kommer till köket för att tacka mig.

Även Candy skulpterar ibland grönsaker men inte lika mycket och ofta som sin man. Men att deras två barn ska ta över och lära sig hantverket, det vill de inte.

– Nej, det är så farligt. Man skärs sig så mycket i fingrarna innan man blir riktigt bra, säger Ka Keung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om