Det är fem år sedan Diana öppnade sin lunchrestaurang med soppor som specialitet. Ekologisk, kravmärkt, fairtrade och vissa dagar med endast vegetariskt är konceptet som uppskattas av trogna kunder.
Två år har det tagit att genomföra kokboksidén. Diana valde att inte gå via ett förlag utan bestämde sig för att ta saken i egna händer.
– Det ges ut så många kokböcker och jag trodde inte det fanns en chans att något förlag skulle nappa på min idé.
Men hur gör man? Diana googlade, letade information på biblioteket och tog första steget genom att skriva ned sina recept – många av dem fanns bara i hennes huvud.
– Först var jag tvungen att verkligen fundera på vad jag hade i sopporna, sedan omvandla mängden av ingredienserna för att räcka till åtta personer, jag gör ju vanligtvis för 50. Men sen ändrade jag till fyra som det brukar stå i recepten.
Hon ringde till tryckerier för att få prisuppgifter – det fanns många detaljer som Diana var tvungen att sätta sig in i.
– Det var papperskvalitet – det var viktigt att boken skulle tryckas i närområdet och på miljöpapper – storlek på boken, typsnitt, hitta en fotograf och mycket annat och allt tog tid.
Eftermiddagar och helger lagade Diana soppor på löpande band till fotografen Mats-Ola Caljén som stod beredd att fota inne i restaurangen.
– Det har varit ett jättekul projekt och kul att se hur allt växte fram. Jag har lärt mig mycket nytt – om typsnitt som passar och inte, hur man behandlar bilder i photoshop, hur bilder ska se ut när man skickar dem till tryckeriet och många andra saker. Det har varit så roligt att jag vill byta yrke – bo på en gård i Toscana och bara skapa nya kokböcker, säger Diana drömmande och lite på skämt.
Diana finslipade detaljer in i det sista och för att kunna släppa ifrån sig boken bestämde hon ett speciellt datum som den skulle gå till tryckeriet.
– Annars hade jag hållit på och ändrat hur mycket som helst, men jag ville att den skulle vara klar till Torshälla marknad så jag kunde sälja den där och så blev det.
Tusen exemplar finns nu till försäljning, naturligtvis på Dianas restaurang och bland annat hos Turistinformationen. Boken innehåller 60 sopprecept, några på bröd och tillbehör, men också musik som Diana gärna lyssnar på i köket.
– Jag är nöjd med min "baby" men visst finns det detaljer som jag skulle kunnat ha gjort annorlunda. Nu vet jag hur man gör och jag är redan sugen på en ny idé...