Mästerkockens diss: "Den låter något för jäkligt"

Börjar det brinna hemma i mästerkocken Jimmy Stenings kök är det vakuummaskinen han försöker rädda. Den populära kaffemaskinen har han slängt ut på logen.
– Den låter något för jäkligt.

Foto: Leif R Jansson / TT

Mat2019-05-29 09:00

Jimmy Stening i Härad, mästerkock i grillning, har omfattande kunskaper i mathantverk, något som tog honom till offentligheten efter hans medverkan i tv-programmet Grillmästarna 2016. Jimmy satsar nu på att bli stor i USA.

­– Mitt arbete handlar om att få in grillen i finrummet, i salongerna. Det har ingen lyckats med hittills.

För kort tid sedan var han i Karibien med Chefs Night tillsammans med fem andra stjärnkockar och halstrade pilgrimsmusslor för vipgäster på femstjärnig resort.

­– Jag är i sammanhang som är top-of-the-world i branschen kan man säga.

Vi ber Jimmy kommentera undersökningen nedan som handlar om populära redskap i sörmländska kök.

Högst upp hamnar blendern/mixern?

­– Blendern är fantastisk. Du gör mycket kalla såser och oljor med den. Den slår isär alla stjälkar och du får ut fantastiska oljor om du tillsätter babyspenat till exempel. Den använder jag ofta.

Våffeljärnet har rasat ner i botten i undersökningen.

­– Den är lite rolig för du kan göra trevliga desserter med den. Gör en våffla och dela den i fyra delar, tag glass eller kanderade äpplen/grillade jordgubbar med vaniljsås till. Våffeljärnet skulle jag vilja lyfta fram som användningsbar.

Sörmlänningarna plockar med sig kaffemaskinen om de tvingas ta med bara en sak från köket.

– För tio år sedan skulle alla ha kaffemaskiner. Jag har ett par-tre stycken och de är sedan ett par år ute på logen. Problemet är att de låter så jäkligt. Idag gör jag eget kaffe med en kaffebönsmixer och brygger det i en Moccamaster (kaffebryggare).

Vilken sak är viktigast för dig i köket?

– Vakuummaskinen. Den är jättegångbar. Den använder jag till att vacca kött, som jag styckat. Jag lägger i en kvist med rosmarin och låter den ligga i kylen i kanske någon månad. Efter det får jag en fin naturlig smak på köttet innan det grillas.

– Annars finns det traditionella sättet att dela upp en stor förpackning med fläskkotletter eller kycklingfiléer, vacca det man inte äter upp och frysa in.

Varannan tillfrågad person har höga tankar om sig själv i köket?

– Det tror jag nog, det känner jag igen. Utan högt självförtroende kan du inte laborera eller prova nya grejer. Det leder också till att man står ut med eventuella misslyckanden.

Idag finns till exempel jättemånga olika varianter på bearnaise, som skiljer sig från originalet.

– Överlag är det en större bredd på mat nuförtiden jämfört med för 20 år sedan. Mycket är okej idag och det är härligt.

Kaffemaskinen i topp i Sörmland

Så här utmärker sig vårt län i undersökningen:

Favoritprylen: Kaffemaskinen (”Om du bara fick ta med en sak från köket”)

Starkaste trenden: Grilla utomhus och slowcooking

Speciellt för länet: Har ett extra öga för kaffekvarnen och vakuumförpackaren.

I topp på önskelistan: Köksassistenten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!