Medaljregn över sörmländska tomater

I över femton år har Birgitta Hellmark kokat chutney, syltat tomater och gjort chilisås av de egenodlade grönsakerna. Ostra gård är poppis på Bondens marknad och som gårdsbutik utanför Eskilstuna. I år har gården fått medaljer – för sin chutney och sina syltade tomater.

Foto:

Mat2014-11-06 18:30

Sten Hellmark står på gården och vinkar. Ett enda stort leende visar in oss i köket där doften av ingefära slår emot näsborrarna. Birgitta står vid en stor gryta där hackade tomater puttrar tillsammans med kryddor.

– Ingefäran är nog favoritkryddan. Färsk! Den är så fräsch och ger ett bra sting, säger hon och rör i kastrullen.

Det är den prisbelönta chutneyn som kokar på spisen. Efter bronsmedaljen går veckorna åt till storkok i det lilla köket, så att de har tillräckligt med burkar till försäljning. Här gäller det småskaliga och Birgitta kokar alla satser själv, helt utan konserveringsmedel och på de egenodlade tomaterna.

SM i mathantverk är en tävling där lokala mindre producenter har chans att få sina förädlingar provsmakade av proffs. Det finns många tävlingsklasser: charkuteri, mejeri, bröd och grönsaksinläggningar bland annat. I år tävlade över 140 mathantverkare. Sörmland kan stoltsera med guld, silver och brons för Mariefredsbaserade Annas Hembageris bröd och silver och brons till Ostra gård och deras syltade tomater och tomatchutney.

Diplomen sitter fint på väggen ovanför burkarna som etiketterats med medaljer.

– Det är klart man är stolt, ler Birgitta.

– Det finns så många duktiga producenter som kokar hemma och säljer. Men många har inte nått så här långt. Naturligtvis blir det ringar på vattnet av ett erkännande och vi säljer mer.

Eftersom Birgitta kokar och lägger in efter behov har det blivit lite mer "stå i köket" i höst.

I många år har Sten och Birgitta åkt upp till Stockholm på helgerna för att stå på Bondens marknad. Naturligtvis tittar kunden en gång extra när det sitter en medalj på locket. Men de har en del stammisar också – som killen som alltid köper två flaskor chilisås. Han menar att den till och med funkar på knäckebröd... Sten kan inte svara för detta utan tipsar i stället om att röra ihop chilisåsen med crème fraîche och blanda med kyckling. Eller ha den på pizzan, till grillat, på wokade grönsaker...

Den prisbelönta chutneyn är även den god tillsammans med crème fraîche och stekt kycklingfilé, och superb till ost eller som kall sås blandad med grekisk yoghurt, framför allt till ungsstekt lax som är ett tips från en kund, säger Sten och Birgitta. De syltade tomaterna passar däremot ypperligt till höstens vilda grytor eller till söndagssteken.

Chutneyn fick sitt recept för 15 år sedan och hela familjen, släkt och vänner har fått vara testkaniner när det kommer till det mesta som Birgitta kokar ihop. Hon har till exempel provat att göra ketchup också men är inte helt nöjd. Däremot börjar en inläggning med minigurka och chili hitta sin smak och kanske vågar hon utöka utbudet med denna vartefter.

Sten och Birgitta är sjunde generationen på gården och troligen den sista. Birgitta har köksbestyren medan Sten är vaktmästaren. Till Ostra gård hör två stora växthus, hönshus med plats för 1 600 höns, köket och gårdsbutiken. Nu i november kommer en kort lågsäsong och de kan pusta ut något, annars är det alltid mycket jobb.

Drivkraften handlar inte om pengar. Att alltid ha något att göra, att tillverka bra produkter, ta hand om hönsen och träffa kunder, både på marknader och i gårdsbutiken – det är det viktiga.

Båda kommer från bondfamiljer och Sten och Birgitta träffades till och med i ett kök.

– Jag gick på folkhög- skola i Mariefred och var glad i mat och brudar. Birgitta jobbade i köket och jag backade alltid om.

1982–83 tog de över gården men jobbade även med annat, Sten inom kommunen och Birgitta som förskollärare. Men nu under några år har gården fått fullt fokus.

– Men vi är 69 bast du vet! Vi ser gärna att en yngre förmåga med brinnande intresse för småskalighet och mathantverk tar över, skriv det! n

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om