Det är någonting med gången och de precis lagom coola kläderna. Hon varken för sig eller ser ut som man förväntar sig att Årets Konditor årgång 2014 ska göra. Men så är hon också bara 25 år gammal och har tillbringat ett par av dem i New York (som chokladkonditor på den svenska kafékedjan Fika).
Just nu är hon dessutom rykande aktuell med sin första kokbok. En riktigt kaxig läckerbit för alla som gillar att göra eget godis.
- Man skulle kunna säga att det är en julbok, men ändå inte. Den går precis lika bra att använda till påsk. Men jag vill visa att julgodis kan vara så mycket mer än trist ischoklad.
Redan som sexåring började hon att experimentera med egna recept. Vid nyss fyllda elva gjorde hon sitt första bakreportage i Nya Wermlands-Tidningen, som den Arvikatjej hon är.
– Jag har alltid älskar godis, som liten var det i princip det enda jag åt. Min mamma är från Norge, och där är de riktiga sockergrisar.
Från att ha vunnit baktävlingar i skolan avancerade Sara Aasum Hultberg till att utbilda sig till konditor i Kristianstad och utsågs raskt till Årets unga konditortalang 2014. Samma år vann hon SM för professionella konditorer och blev därmed Årets Konditor.
– Det var mest en rolig grej för mig att ställa upp i tävlingen. Jag trodde ju aldrig någonsin att jag skulle vinna.
Sedan dess har karriären gått i raketfart med jobb på den ena mer ansedda Stockholmsrestaurangen än den andra.
– Jul är choklad är för mig. Och jag älskar att jobba med choklad, säger Sara och klickar i samma veva ut små ägg av sin tryffelsmet som hon rullar i krossade kakaobönor.
Kolan dekorerar hon med rispat citronskal och lakritsgranulat. En kombination som känns lika tuff och otippad som hon själv.
– Det behöver inte vara så svårt att göra eget julgodis som upplevs som lite nyskapande. Utgå från ett bra grundrecept på kola eller fudge, sedan kan du variera det hur mycket som helst efter ditt eget huvud. Det är det som är så härligt med godis. Det finns inga rätt och fel.
Så varför inte våga testa Sara Aasum Hultbergs recept på julgodis och fira en lite coolare jul?
Mia Gahne/TT
Sara Aasum Hultberg
Namn: Sara Aasum Hultberg
Ålder: 25
Aktuell: Med boken "Kola, fudge, knäck och bräck" (Bonnier Fakta)
Bor: På Södermalm i Stockholm
Favoritgodis: Mörk choklad
Äter aldrig: Blodpudding
Alltid i kylen: Smör och grädde
Mest underskattade köksredskapet: En palett
Tre ingredienser jag inte kan leva utan: Smör, choklad och socker
Mjuk nougat med jordnötter
cirka 30 bitar
2 3/4 dl strösocker + 1/2 dl
1 1/2 dl honung
1/2 dl glykos
1 dl vatten
2 stora äggvitor, ca 80 gram
300 gjordnötter + extra
ca 1 dl florsocker
Blanda 2 3/4 deciliter strösocker med honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme till en sockerlag. När lagen har en temperatur på cirka 130 grader, vispa då sakta äggvitorna till skum i en bunke. Tillsätt 1/2 deciliter strösocker och fortsätt vispa till en fin maräng.
Låt sockerlagen fortsätta koka tills temperaturen går upp till 150 grader. Blanda ned den i marängen i en tunn stråle och vispa tills den är seg, men fortfarande ljummen. Blanda även ned nötterna.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och pudra med florsocker. Doppa en slickepott i olja - då fastnar inte nougaten - och lägg över nougaten på pappret. Täck den med ytterligare lite florsocker. Kavla ut den cirka 1,5 centimeter tjock och låt stå och stelna i rumstemperatur i minst sex timmar.
Skär upp nougaten i bitar.
Mjölkchokladkola med citron och lakrits
cirka 30 kolor
2 1/2 dl vispgrädde
140 gram smör
3 dl strösocker
2 dl mörk sirap
200 g mjölkchoklad
1/2 tsk salt
saft + skal från 1 citron + extra skal till dekor
1/2 dl lakritsgranulat
Förbered en form som är cirka 25x30 centimeter. Lägg bakplåtspapper i botten. Blanda grädde, smör, strösocker, mörk sirap, mjölkchoklad, salt och citron i en kastrull. Värm upp på svag värme tills smöret smält helt. Höj till medeltemperatur och låt koka i cirka 20 minuter, rör om med jämna mellanrum. Håll koll på kolan med en termometer och låt koka till cirka 124 grader. Säkra alltid med att köra ett kulprov. När den är färdig, häll över i formen och strö över lakritsgranulat, låt stelna över natten. Skär sedan i fina bitar och garnera med rispat citronskal.
Chokladtryffelägg med rom
cirka 35 tryfflar
270 g mörk choklad
50 g smör
2 dl vispgrädde
2 msk honung
1/3 dl mörk rom
2 dl kakao
2 dl florsocker
Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Skär smöret i tärningar.
Koka upp grädde och honung i en kastrull. Ta av från värmen så fort grädden börjar koka och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta i någon minut och rör sedan om med en värmetålig slickepott tills all choklad har smält. Tillsätt smör och rör om tills även det har smält. Häll till sist ned rom i en tunn stråle medan du rör om med slickepotten tills tryffeln är jämn och fin.
Täck med plastfolie direkt mot tryffelns yta. Låt stå och stelna i rumstemperatur i minst sex timmar.
Häll upp kakao och florsocker i var sin djup tallrik. Använd en sked och forma små ägg av tryffeln och vänd antingen i kakao- eller florsockerblandningen så att de täcks runtom.
Mörkt chokladbräck med karamelliserade pistagenötter
1 bräck
1 dl socker
1/2 dl vatten
3 dl pistagenötter + extra till dekor
300 g mörk choklad
ev. 1 tsk flingsalt
Blanda socker och vatten i en stekpanna och låt koka upp, låt det koka tills det börjar karamelliseras och få färg. När karamellen blivit gyllenbrun kan du tillsätta pistagenötterna, rör om snabbt och bred ut på bakplåtspapper. Låt stelna och hacka sedan grovt.
Smält chokladen. Vänd ned pistagehacket (spara lite till dekoration) och rör om tills allt är blandat. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Dekorera med lite extra grovhackade pistagenötter och eventuellt flingsalt. Låt stelna och bryt eller skär i fina bitar.