Mattias Enn berättar om Birgit Nilsson

Om världssopranen Birgit Nilssons liv och karriär på världens operascener, om självupptagna tenorer och en och annan mäktig operachef handlar estradören Mattias Enns föreställning "Värp först och kackla sedan". På tisdagen gästar han Nyköpings teater.

25 mars 2019 14:22

I fjol skulle Birgit Nilsson ha fyllt 100 år. Jubileet firades stort på många håll och inför firandet passade Birgit Nilssons mångårige brevvän, estradören och sångaren Mattias Enn på att debutera som författare.

Boken "Värp först och kackla sedan" (Ekerlids förlag och med illustrationer av Anders Svernsjö) handlar om en av Sveriges största primadonnor och är också stommen i den musikaliska föreställning han turnerar runt med sedan i höstas.

Birgit Nilsson och Mattias Enn hade en lång relation som brevskrivare. I mer än 20 års tid utbytte de tankar och funderingar och Birgit Nilsson kom också att verka lite som en mentor för den yngre manliga kollegan.

Mattias Enn är själv idag en mycket etablerad sångare, med flera utgivna album och spelningar runt om i världen. Han tjänstgör också som guide i Birgit Nilsson Museum, ett museum i Birgit Nilssons barndomshem i Svenstad, Västra Karup nära Båstad i Skåne.

Med på scen är pianisten Carina E. Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl