I den idylliska grönskan på en kulle i Mellösa står två röda hus, som bröderna Johan och Emil Gustavsson flyttade in i för mindre än två månader sedan. I trädgården står ett uthus, och bakom dess svartmålade dörrar puttrar och bubblar något.
– Vi har bott i Tjeckien i snart tio år. Under de senaste två åren har vi experimenterat med olika kombinationer av humle, vatten, jäst och malt, och nu känner vi oss klara med att bara testbrygga öl, säger Emil.
När bröderna bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige och Sörmland, lämnade de inte ölen bakom sig. Tvärtom – nu är de mitt uppe i processen att få sin bryggeriverksamhet godkänd. Men än är bryggeriets verksamhet inte igång. I uthuset på tomten har bröderna lagt in industrigolv och köpt en kyl, och snart kommer stora diskbänkar stå längs väggarna. Byråkratin som omgärdar projektet gör att bröderna inte vet med säkerhet när deras verksamhet kan ta fart på riktigt. Trots ovissheten är de redo att visa vägen till en annan dryckeskultur.
– Hela ölkulturen bygger på att öl ska vara så billigt och starkt som möjligt, säger Emil.
Istället för att dricka i syfte att berusa sig, vill bröderna se att alkoholkonsumtionen blir mer njutningsfokuserad. Spännande kombinationer av malt och humle ger en fruktsmakande öl, och ju lägre alkoholhalt, desto bättre.
– Det är klart att intresset för öl är så begränsat, när utbudet är begränsat. Vi vill visa att öl är gott, och att en alkoholfri öl till middagen ger mer njutning än tio starköl på fredagskvällen, säger Johan.
Utöver en passion för öl, reflekterar bröderna mycket över vanor och normer kring drickande.
– Sverige är ett väldigt avlångt land med stora avstånd, och varje gång vi två är ute och dricker måste en av oss köra hem från Flen. Då är det är konstigt att det finns ett så stort stigma kring att dricka alkoholfritt, säger Johan.
– Man kan få höra saker i stil med "Här kommer en öl till veklingen" när man beställer alkoholfritt, fyller Emil i.
För att bidra till en positiv förändring, där det är accepterat att avstå från att dricka, har bröderna en vision för den framtida bryggeriverksamheten.
– Målet är att halva sortimentet ska bestå av öl med låg eller ingen alkoholhalt. Det borde gå att köpa bra hantverksöl i matbutiker också, säger Emil.