Brödraduon vill förändra den svenska ölkulturen

Hur ofta reflekterar du över dina alkoholvanor? Bröderna Johan och Emil Gustavsson vill i samband med att de öppnar ett ölbryggeri i Mellösa föra ett samtal om folkhälsan, alkoholvanor och stigmat kring att avstå från alkohol.

I uthuset på den nyköpta gården i Mellösa provbryggs en sats öl som ska smakas av på midsommar. Trots att ingen frukt har tillsats doftar ölen starkt tropiskt. "Det är kombinationen av just den här nordamerikanska humlesorten och just den här malten som får ölen att bli fruktig och grumlig", säger Johan Gustavsson.

I uthuset på den nyköpta gården i Mellösa provbryggs en sats öl som ska smakas av på midsommar. Trots att ingen frukt har tillsats doftar ölen starkt tropiskt. "Det är kombinationen av just den här nordamerikanska humlesorten och just den här malten som får ölen att bli fruktig och grumlig", säger Johan Gustavsson.

Foto: Selma Merdovic

Mellösa2022-06-08 20:58

I den idylliska grönskan på en kulle i Mellösa står två röda hus, som bröderna Johan och Emil Gustavsson flyttade in i för mindre än två månader sedan. I trädgården står ett uthus, och bakom dess svartmålade dörrar puttrar och bubblar något.

undefined
Utöver bröderna Gustavsson bor även två hundbröder på gården.

– Vi har bott i Tjeckien i snart tio år. Under de senaste två åren har vi experimenterat med olika kombinationer av humle, vatten, jäst och malt, och nu känner vi oss klara med att bara testbrygga öl, säger Emil. 

När bröderna bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige och Sörmland, lämnade de inte ölen bakom sig. Tvärtom – nu är de mitt uppe i processen att få sin bryggeriverksamhet godkänd. Men än är bryggeriets verksamhet inte igång. I uthuset på tomten har bröderna lagt in industrigolv och köpt en kyl, och snart kommer stora diskbänkar stå längs väggarna. Byråkratin som omgärdar projektet gör att bröderna inte vet med säkerhet när deras verksamhet kan ta fart på riktigt. Trots ovissheten är de redo att visa vägen till en annan dryckeskultur.

– Hela ölkulturen bygger på att öl ska vara så billigt och starkt som möjligt, säger Emil.

Istället för att dricka i syfte att berusa sig, vill bröderna se att alkoholkonsumtionen blir mer njutningsfokuserad. Spännande kombinationer av malt och humle ger en fruktsmakande öl, och ju lägre alkoholhalt, desto bättre.

undefined
När den här New England IPA:n är färdigbryggd blir den grumlig och får en krämigare konsistens än den typiskt svenska ljusa lagern.
undefined
På en loppis fann Emil Gustavsson en plansch som visar kornets alla delar. Nu är han på jakt efter liknande planscher med humlemotiv.

– Det är klart att intresset för öl är så begränsat, när utbudet är begränsat. Vi vill visa att öl är gott, och att en alkoholfri öl till middagen ger mer njutning än tio starköl på fredagskvällen, säger Johan. 

Utöver en passion för öl, reflekterar bröderna mycket över vanor och normer kring drickande.

– Sverige är ett väldigt avlångt land med stora avstånd, och varje gång vi två är ute och dricker måste en av oss köra hem från Flen. Då är det är konstigt att det finns ett så stort stigma kring att dricka alkoholfritt, säger Johan.

– Man kan få höra saker i stil med "Här kommer en öl till veklingen" när man beställer alkoholfritt, fyller Emil i.

För att bidra till en positiv förändring, där det är accepterat att avstå från att dricka, har bröderna en vision för den framtida bryggeriverksamheten.

– Målet är att halva sortimentet ska bestå av öl med låg eller ingen alkoholhalt. Det borde gå att köpa bra hantverksöl i matbutiker också, säger Emil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!