I väntan på besked om Kyrkskolans framtid spelade måndagen ut sig som en av de mest politiskt anspända i kommunen på länge.
I ett öppet brev på sociala medier gick Mellösa IF ut och uttalade sitt stöd för en fortsatt F-6-verksamhet i samhället. Framåt kvällen slöt ett fyrtiotal barn och vuxna upp i en manifestation utanför "skjortan" där kommunfullmäktige senare skulle hållas. Med facklor i hand skanderade skaran ut "rädda våran skola" samtidigt som handgjorda, uppmanande kort delades ut till ankommande ledamöter.
Sent på måndagskvällen tog också ett oenigt kommunalfullmäktige beslutet som varit lika efterlängtat som omdiskuterat i Mellösa under hösten. Kyrkskolan blir kvar och ska renoveras efter oppositionens förslag som antogs för några veckor sedan av kommunstyrelsen.
Det vid tiden något förvånande förslaget bygger på Bygderådets ursprungliga, mer kostnadeffektiva, renoveringsskiss, fast i något förändrad form. Förslaget, som tidigare av oppositionen kallats för en "varsam renovering", är beräknat att inte överstiga 36 miljoner kronor. Såtillvida det kommande anbudet skulle överstiga priset kommer frågan återpresenteras för kommunfullmäktige innan ett slutgiltigt beslut tas.
De politiska turerna kring Kyrkskolans överlevnad ser ut att vara över för den här gången. Frågan återstår dock ifall måndagens beslut sätter punkt för den långlivade sakfrågan som tog sin början redan 2005 eller om fler ronder är att vänta i framtiden. Fastän en renovering av Kyrkskolan nu är att vänta – förutsatt att ombyggnationen håller sig inom kostnadsramen på 36 miljoner – kvarstår ändock vissa omständigheter som ursprungligen fick såväl förvaltningen som vissa partier att arbeta för en nedläggning av Kyrkskolan. Elevunderlaget är alltjämnt sviktande och en uppdelning av kommunens elever är ur förvaltningens ögon fortsatt ett mer kostsamt alternativ än centralisering. Därtill har den ojämna resursfördelningen kommunens skolor emellan väckt frågor om demokrati och en likvärdig skolgång. Kyrkskolan är i dagsläget den skola i kommunen som kostar mest i relation sin omsättning, ett ekonomiskt glapp som inte heller torde förminskas av en renovering.
Kommunchef Håkan Bergsten framhåller att nästa steg i processen blir för förvaltningen att få svar på en del frågor och oklarheter som de ser i oppositionens förslag, innan projekteringen kan dra igång. Huruvida det sista ordet är sagt i och med beslutet kan han inte svara på i nuläget, men han antyder att en nyrenoverad skola i regel inte är den första man rör igen.
– Lägger man ned pengar motsvarande 36 miljoner kronor på en skola är det inte den första man tittar på igen, säger han och lägger till:
– Som förvaltning måste vi hela tiden sträva efter högre kvalitet och att använda resurser där de gör mest nytta. Och det kanske inte innebär att vi kommer fram till en skolnedläggning igen, vi kan jobba på annat sätt.
Kyrkskolans överlevnad kommer inte heller att ske på bekostnad av någon annan skola i kommunen, vad det verkar som. Politisk vilja till en hård centralisering finns helt enkelt inte för tillfället.
– När man lyssnar in vad de politiska partierna säger, så ger egentligen alla uttryck för att det är viktigt med en skola på varje ort. Och då är det en tydlig signal för vår del att förhålla oss till framöver.