"Bojan och grävmaskinen" som i dag släpps genom Bonnier Carlsen är den sjätte boken i serien om Bojan och hans mamma Bibbi, som har svaret på det mesta om fordon. Böckerna är illustrerade av Filippa Widlund från Gnesta.
– Grävmaskinen är det maffigaste av alla fordon! Den har allt. Den brummar, låter, åker och kan gräva stora hål. Den har den här maffiga armen med skopan och massor av knappar och spakar. Man kan köra med båda fötterna och händerna samtidigt.
Det är ingen slump att Johan Anderblad skriver om fordon. Kärleken till motorer har funnits sedan han växte upp i Dunker.
– Det är nog lite obesvarad kärlek, tyvärr, säger han.
Han minns nämligen hur han köpte grejer och försökte mecka med olika fordon när han var yngre. Men det blev bara sämre ju mer han försökte.
– Den jag själv identifierar mig med i böckerna är ofta den som storögt tittar på.
Samtidigt som den nya grävarboken just har kommit från tryckeriet har Anderblad skrivit klart sin första bok och påbörjat den andra i en planerad serie. Han kallar genren för motorkrim och målgruppen är 9–12 år.
I den första, som släpps i januari nästa år, utspelar sig handlingen på en bondgård där huvudpersonerna kör fyrhjulingar och försöker lösa ett brott, då bygden drabbats av en rad motorsågsstölder. Gårdarna i boken har samma namn som några av de i Dunker.
Tidigare har Anderblad inte riktigt förstått grejen med författare som säger sig plocka inspiration och detaljer från sin egen verklighet när de skapar fiktion. Men nu säger han samma sak.
– Jag skriver bara intuitivt. Jag har ju alltid en idé, men sedan skriver jag bara. Och då ser jag massa miljöer framför mig. När jag skriver om en bilverkstad så blir det lätt att jag ser till exempel Häggs bilverkstad från Malmköping framför mig.
Han ser det gärna som en hyllning till sin uppväxt på landet och sitt liv nu, där han på deltid bor vid Stav utanför Mellösa.
Nu skriver han på ytterligare en bok i samma genre för barn i åldersgruppen mellan Bojan-serien och den påbörjade serien. Dessutom kan det bli aktuellt med en roman i framtiden.
– Det kan det absolut bli. Jag har fått kontakt med en så bra förläggare som jag verkligen gillar.
Skulle de handla om fordon?
– Absolut, det kommer säkerligen handla om det. Det kommer vara något som jag redan har pratat om fast i en vuxenvärld och i en ännu tuffare kontext.
Efter att ha varit programledare och Bolibompa-Johan med sin publik har Johan Anderblad helt flyttat fokus till böckernas värld. För det har han dels Bojan, dels Anne och Janne Öster på Teater klämman att tacka.
Det var nämligen de som nominerade honom till att bli Sveriges fjärde läsambassadör, med Kulturrådet som uppdragsgivare. Ambassadörskapet (2017–2019) har bland annat lett till att han ofta tipsar om böcker i morgonsofforna på tv.
Mycket research ligger bakom Anderblads berättelser och det är inte ovanligt att han stannar någon som kör förbi och vill fråga och titta. Han upplever att det finns ett sug efter böcker som vänder sig till just motorintresserade barn och unga på landsbygden.
Och han är övertygad om att "att hitta rätt bok" är svaret på frågan om hur man ska få barn och unga att vilja läsa.
– Som förälder måste man anstränga sig och försöka hitta en bok som barnet vill ha. Och om den inte funkade får man leta efter en annan. För utbudet är det inget fel på.