Med kort varsel blev det känt att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skulle träffa statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund utanför Mellösa onsdagen den 11 maj. Ändå var det ett stort pressuppbåd på plats och flera som talade om det historiska i att bevittna undertecknandet av solidaritetsavtalet mellan nationerna.
Johnson flög in via Skavsta i regeringsplanet och körde genom Sörmland under massivt polispådrag.
Avtalet innebär kort och gott att om Sverige eller Storbritannien skulle utsättas för en attack skulle de undsätta varandra på olika sätt, inkluderat militära medel.
– Putin trodde att han kunde åstadkomma splittring – resultatet blev det motsatta, sa Andersson vid den efterföljande presskonferensen.
Johnson hänvisade även till en ordväxling som ska ha skett då de båda regeringscheferna tog sig en tur med ekan, vilket pressen inte fick lov att bevittna. Ändå kunde Aftonbladet senare berätta om att han rodde och hon satt i aktern.
– Du sa det så bra när vi var ute på sjön, Magdalena, att nu sitter vi, både bokstavligt och metaforiskt talat, i samma båt.
Trots avtalet är det ännu inte fastslaget att Sverige kommer att ansöka om medlemskap i Nato, vilket det ska komma ett besked om på söndag. Men faktum är att vi Sverige kan känna sig tryggare i dag än i går, konstaterade Andersson under pressträffen.
– Om vi bestämmer oss för att vi vill gå med i Nato-medlemskap eller om vi beslutar oss för att fortsatt stå utanför Nato så är det här ett viktigt avtal.
En av flera frågor som ställdes under pressträffen kom även en fråga om huruvida avtalet inkluderar kärnvapen. Den lämnades dock utan konkret svar.
– Det här handlar om vårt gemensamma beslut att stötta och försvara varandra. Vi brukar inte kommentera våra avskräckande kärnvapen men det jag vill vara tydlig med är att det är upp till båda parter att komma med önskemål som då tas på största allvar.
Efter avslutad presskonferens på Harpsund for Boris Johnson, och kanske även de brittiska journalisterna som utgjorde ungefär halva presskåren på plats, vidare till Finland. Där ska president Sauli Niinistö meddela sin ståndpunkt i Nato-frågan på torsdagsmorgonen, enligt uppgifter till TT.