”Det blir väldigt tufft 2009 för oss”

Sänkta mjölkpriser och dåligt betalt för virket. 2009 kunde har börjat bättre för Harpsund jord och skog. Förra året gjorde det statliga jordbruket utanför Flen en blygsam vinst på 8 000 kronor.

MELLÖSA2009-03-02 14:57

– Det är jämt dåligt i jordbruket.

Det säger Per Rudengren, förvaltare på Harpsunds Jord och Skog, om de eventuella konjunktursvackorna inom lantbruket. Vad han menar är dels att lantbrukare har en tendens att gnälla, dels att 2009 faktiskt ser ut att bli ett särdeles besvärligt år.

För Harpsund står gårdens mjölkproduktion för omkring en tredjedel av intäkterna. Under fjolåret levererade gården 1,7 miljoner ton till Arla. Snittpriset var då det högsta på flera år och har sedan dess sjunkit betydligt.

Sänkte priset

Per Rudengren kalkylerade i sin budget för 2009 med en minskning på 20 öre per kilo. I januari sänkte dock Arla priset med mer än 40 öre och i branschen ryktas det om att ytterligare sänkningar är på väg. Samtidigt står Harpsund med samma kostnader för att producera mjölken och kan inte heller öka produktionen för att motverka inkomstbortfallet.

– Det blir väldigt tufft 2009 för oss. Vi förbereder oss på ett förlustår för mjölken, säger Per Rudengren.

När det gäller gårdens kött- och spannmålsproduktion räknar han med att utfallet blir ungefär som fjolåret, om inget oförutsett händer.

Investerades i renovering

Att Harpsunds resultat för 2008 stannade på magra 8 000 kronor trots goda förutsättningar beror på företagets fastighetsförvaltning. Ett större belopp investerades i omfattande renoveringar av ett av gårdens bostadshus vilket drog ned resultatet.

Normalt sett kan lantbruk kompensera intäktsminskningar inom jordbruket genom att avverka mer skog. I år kan detta dock visa sig svårt då efterfrågan på träd minskat drastiskt med lägre virkespriser som följd.

– Vi tänker inte avverka mer än vad vi måste, säger Rudengren.

Under de runt 20 år Per Rudengren varit anställd av statliga Harpsundsnämnden, som är den instans som äger Harpsund, har gården aldrig gått med förlust.

Upprätthålla traditionen

Rudengren är fast besluten om att upprätthålla traditionen, även om det blir svårt.

– Vi kommer nog att reda ut det till sist, säger han.

Per Rudengren är också förvaltare för Yxtaholms lantbruksförvaltning som även det ägs av staten.

Där finns över hundra ekologiska dikor som bidrog till att resultatet för Yxtaholm 2008 skrevs till 22 195 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om