Förvaltningen vill fortfarande lägga ner Kyrkskolan

I Mellösa jublades det när kommunstyrelsen för en månad sedan valde att återremittera förslaget som innebär att Kyrkskolan läggs ner. Nu har kommunledningsförvaltningens återkommit med sitt ställningstagande – som är oförändrat.

Både Åsbrink och Bergsten anser att man har utrett alla möjligheter att fortsätta bedriva verksamhet på plats i Kyrkskolan.

Både Åsbrink och Bergsten anser att man har utrett alla möjligheter att fortsätta bedriva verksamhet på plats i Kyrkskolan.

Foto: Daniel Ekström/Cassandra Grönlund/Matilda Lantz

Mellösa2021-11-16 18:00

Efter förvaltningens förslag om att lägga ner Kyrkskolan stod det för en månad sedan klart att politikerna inte var nöjda med den utredning som hade tagit fram och ett omtag beställdes. Det efter bland annat bygdrådets inspel om ett förslag för hur man kan komma billigare undan med renoveringen än det 61,5 miljoner kronors-bygge som har presenterats.

Nu är omtaget gjort och förvaltningen står fast. I sitt svar skriver kommunchef Håkan Bergsten och FKAB:s vd Clas-Göran Åsbrink att man inte ser att det kompletterande underlaget från bygderådet föranleder något förändrat ställningstagande från kommunledningsförvaltningen.

Förvaltningens kompletterande utredning landar i att bygderådets förslag till syvende och sist har en prislapp på omkring 63 miljoner kronor, alltså ungefär samma som förvaltningens uträkning för motsvarande förslag.

– De hade ritat på ett förslag som egentligen inte skiljer så mycket från vårt förslag, även om det är lite val av andra rum och så, säger kommunchef Håkan Bergsten.

undefined
"Vi har räknat neutralt på det här, vi lägger inga värderingar i det", säger Claes-Göran Åsbrink, vd på FKAB.

Claes-Göran Åsbrink förklarar att samma konsult har räknat på samtliga alternativ med samma metod och understryker att man inte lägger någon värdering i frågan.

Ändå riktas viss kritik gällande just transparens, från både politiker och bygderådet.

– Vi kan naturligtvis visa siffrorna, hur många kvadrat och pris per kvadrat och så. Men det är väldigt mycket siffror att granska i så fall och det behöver man nog ta hjälp av en fackman för att göra, säger Åsbrink.

Om politikerna efterfrågar siffrorna så ser han inget problem i att lämna ut dem.

Håkan Bergsten är dock trygg med att man har redovisat, och undersökt, siffrorna på en lämplig nivå. Han tror inte att fler detaljer gör någon nytta i att bringa klarhet hos politikerna.

– Det är totalsumman och hyrespåverkan för kostnaden som är avgörande i det här fallet. Så det blir inte bättre av att vi spjälar upp det i fler detaljer, säger han.

undefined
Kyrkskolan

Han säger att beslutet egentligen är ganska enkelt:

– Vill man eller vill man inte ha en skola i Mellösa? Och hur ska man hantera skolverksamheten i kommunen? Egentligen hade beslutet kunnat tas på mer grova uträkningar.

Men hur ser du på om politikerna ändå ber om mer information?

– Frågan är om man verkligen behöver mer information för att fatta beslutet, eller har man en vånda att fatta beslutet?

Han tycker att politikerna ska kolla på den hyrespåverkande konsekvensen, inte investeringen.

– Vad är det som hyrespåverkar mest och minst och vad har vi råd med i Flens kommun, det är det man behöver ta ställning till?

undefined
"Vi har lärt oss något av det här och kommer inte ta så här kort tid på oss för en återremiss. Det var extremt tight och vi tolkade återremissen på lite olika vis", säger Håkan Bergsten.

Bergsten påpekar att Kyrkskolan är den grundskola som i dag, i relation till omsättning, blöder mest i kommunen. När det gäller siffrorna för september uppges skolan avvika med minus 15 procent i relation till sin omsättning. Nästa enhet på tur avviker med omkring minus 9 procent.

Enligt honom är detta en demokratisk fråga, inte en om en enskild skola.

– Hur ska utvecklingen av skolverksamheten se ut i kommunen och hur ska vi säkerställa att resurserna jobbar på rätt ställen och inte hamnar i lokalkostnader och annat?

Han är rädd att politikerna kan påverkas av att valet närmar sig.

– Jag tycker fortfarande att man som politiker måste lyfta sig till att betrakta skolverksamheten på ett helhetsperspektiv i Flens kommun.

Återremissen

Kommunstyrelsen och FKAB fick i uppdrag att kostnadsberäkna bygderådets alternativa förslag till ombyggnad av Kyrkskolans lokaler till nästkommande kommunstyrelse.

Underlaget skulle fokusera på nödvändiga investeringar för skolverksamhet F-6 men minimera nybyggda ytor.

Underlaget skulle tydligt specificerar kostnader för varje special som beskrivs, dock ej någon idrottshall. 

Förvaltningen fick i uppdrag att kostnadsberäkna endast en underhållsrenovering av Kyrkskolan i befintliga lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!