Framtiden är oviss för populär vårsoaré

I dag genomför Kyrkskolan i Mellösa sin traditionella vårsoaré i Mellösagården. Frågan är hur länge traditionen kan hållas vid liv.

Foto:

Mellösa2015-05-05 06:00

Eleverna på Kyrkskolan har legat i hårdträning inför den vårsoaré som genomförs på Mellösagården i dag inför elevernas föräldrar och övrig familj i publiken.

– Efter påsk har vi tränat varje dag, men många av sångerna kan barnen sedan tidigare, säger läraren Camilla Martinsson.

Det är ett välkänt tema på årets vårsoaré. Publiken kommer bjudas på en hel rad sånger signerade Astrid Lindgren och när tidningen var på besök under en av de sista träningarna tog eleverna i för full hals när de besjöng bland annat Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump. Förutom allsång kommer vissa elever göra kortare soloframträdanden.

Inträde, fika- och lotteripengar samt inkomsten från den loppis som genomförs i anslutning till soarén går till skolans planerade resa till Leos Lekland.

Bakom sångglädjen och förväntningarna inför dagens framträdande döljer sig en oro, menar Margaretha Mannfeldt som är fritidspedagog på Kyrkskolan. Flens kommun har genomfört en brandutredning för att ta reda på hur många som får vistas i kommunens lokaler efter rådande förutsättningar. I Mellösagården har man hittills fått vara upp till 360 personer, men nu kan den siffran komma att sänkas till 150 personer.

– Då kanske vi inte kan fortsätta ha vår soaré, om vi måste säga nej till folk och begränsa antalet i publiken måste vi tänka till om vi kan ha vårsoarén eller inte, säger Margaretha Mannfeldt.

I dag kommer man vara runt 150 personer i lokalen, men enligt Margaretha Mannfeldt brukar den siffran ofta överskridas när soarén genomförs och skolan har dessutom större evenemang, så som musikaler, som också drabbas.

Enligt Jan-Åke Henriksson, vd för Flens kommunfastigheter, visar brandutredningen att Mellösagården i dagens läge inte får ta in fler än 150 personer. Han menar att vissa åtgärder kommer att vidtas för att rusta upp lokalen för skolans räkning, men om det kommer förändra hur många som får vistas i lokalen är oklart.

– Det är ett politiskt beslut vilka typer av lokaler som ska tillhandahållas i kommunen och hur långt man ska sträcka sig. Det är viktigt att vi får en klar bild av hur många som får vistas i lokalerna för att trygga brandsäkerheten, säger han.

Det är en avvägning för kommunen om de vill investera i att göra till exempel Mellösagården godkänd för fler personer eller om man väljer att använda pengarna till annat, menar Jan-Åke Henriksson som ser andra lösningar på problemet.

– Det finns möjlighet att boka in sig i andra lokaler i kommunen som tar fler människor, som till exempel BCPW, Skjortan eller sporthallen i Flen. Man kanske även kan ha två föreställningar, så gör man i många andra kommuner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om