Kapprustning för bredband på landsbygden

Regeringen satsar stort på bredband på landsbygden. Men pengarna räcker inte till alla. Det gäller att samla poäng för att kunna hoppa på bredbandsvågen.

Foto:

Mellösa2015-01-27 11:30

För att bjuda in de som bor på landsbygden till det digitala samhället har regeringen beslutat att satsa 3,25 miljarder kronor på att bygga ut snabbt bredband på landsbygden. Landsbygdsprogrammet är beslutat av regeringen, nu återstår endast ett godkännande av EU-kommissionen.

För Sörmlands del finns det 110 miljoner kronor att söka för bredbandsutbyggnad. För att få del av pengarna krävs det i första hand att man startar en ekonomisk förening. Därefter ska poäng samlas i fyra olika kriterier.

Tidningen träffar Ola Engelmark, Stina Näslund och Anders Ring hemma hos den förstnämnda i ett 1700-talshus vid Humledalsvägen utanför Mellösa. Sedan i slutet av maj förra året har de jobbat med att skapa en fiberförening i Humledalsområdet mellan Mellösa och Hälleforsnäs.

– Något måste göras för att landsbygden ska bli slagkraftig. Annars blir det en klyvning mellan de som har bredband och de som inte har. Gör vi inte någonting nu blir det dyrare sedan, säger Ola Engelmark.

Det är inte längre som förr, först till kvarn, som gäller för att få bidrag för bredbandsutbyggnad. Nu ska poäng plockas och föreningen i Humledal är redan är bra bit på väg. I den informella arbetsgruppen finns en ekonom och även kunniga personer gällande upphandlingar och teknik. Kompetenser som ger föreningen god möjlighet till höga poäng i en av fyra kriterier.

Att det rör sig om en jakt på poäng för att få ekonomiskt stöd har både sina för och nackdelar menar Humledalsgruppen.

– Det är bara att rätta sig efter, sen är frågan om det är klokt eller inte. Det finns vissa oklarheter, säger Anders Ring och tar som exempel att ingen tycks veta om till exempel fritidshus kan räknas med som möjliga anslutningar till bredbandsnätet.

Den stora fördelen med poängprincipen är, enligt trion som tidningen träffar i Humledal, att fokus läggs på den rena landsbygden och att ansvaret för att söka bidrag läggs på de boende själva.

– Man ska inte underskatta betydelsen av att stadsmakten har släppt ansvaret till bygden. Det är väldigt bra för oss, det stärker oss och har redan gjort att vi har kommit varandra närmare, säger Ola Engelmark.

I Humledalsområdet finns det drygt 330 boenden, varav knappt hälften är fast boende. Gruppen har försökt inkludera så många som möjligt i föreningen och målet är att man ska kunna ha med 200 möjliga anslutningar i ansökan.

– Det är lite först till kvarn som gäller ändå. Det kan ju komma några med lika mycket poäng som oss och springa ikapp oss, säger Anders Ring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om