Niclas Nykulla tog studenten från Prins Wilhelmgymnasiet förra våren. Den bärbara datorn han använt i undervisningen skulle han få köpa loss för 500 kronor enligt ett skriftligt avtal med skolan.
– Jag skulle egentligen ha hämtat den när höstterminen startade men då sa de att det inte fanns några datorer och att jag skulle ringa efter nyår, säger Niclas Nykulla.
Efter idoga kontakter med skolan fick han först i måndags klartecken att datorn fanns att hämta ut.
Men väl på plats krävde en representant från skolan att betalningen skulle ske med 500 kronor i kontanter, inte med en faktura till skolans ekonomiavdelning som Niclas Nykulla och hans pappa Tero Nykulla förväntat.
– Han sa att det inte funkade så, att de inte hade något konto, säger Niclas Nykulla.
Tero Nykulla stod på sig och vägrade betala i kontanta medel och någon dator fick de inte med sig.
Han vände sig då till kommunen och först efter att Barn- och utbildningschefen Lena Furén medlat i ärendet kunde de återvända till skolan och hämta såväl en dator som ett besked om att fakturan kommer på posten.
Tero Nykulla är bekymrad över hur Prins Wilhelmgymnasiet kan kräva kontanter i stället för faktura då betalningen för datorn är skattemedel.
– Det finns ingen kontroll eller rutiner. Jag undrar vart alla dessa pengar hamnat om de inte går via ekonomiavdelningen. Det är skattemedel eftersom skolan är kommunal och det ska inte behandlas kontant, säger han.
Enligt Niclas Nykulla är han inte ensam om att ha fått detta besked från skolan.
– Jag vet minst tre gamla klasskamrater som har betalt kontant för sin dator, säger Niclas Nykulla.
Den dator som han till slut fick med sig hem är inte heller den dator han använde under sin tid på skolan.
Tidningen har utan framgång sökt rektorn på Prins Wilhelmgymnasiet för en kommentar.