Kyrka renoveras och visas upp

Det finns både gammal historia och spännande nutidshändelser att få reda på om kyrkan. För bara 19 år sedan hittades kyrkans värdefulla släktsköldar på en soptipp i en grannkommun.

Foto:

Mellösa2014-06-18 06:00

Just nu pågår renovering av Mellösa kyrka. Renoveras ska portarna utvändigt, tornluckor ska målas om och fönstren ska renoveras. Särskilt klurigt är det med de fyra fönster som har målningar. Konservatorer från Uppsala domkyrkas glasmålningsateljé är anlitade för att göra jobbet. Fönstren från 1909 behöver en putsning.

– Fönstren har som en fet beläggning på insidan. Vi ska testa att rengöra fönstren, säger Erika Andersson, konservator.

Därför plockar hon ut en sektion av nitton i ett fönster och tar med sig till Uppsala.

– Målningarna är intressanta för det finns inte ett överflöd av glasmålningar i Sverige från den här perioden. Alla målningar och inventarier i kyrkor som är så här gamla har ett kulturhistoriskt värde, säger Erika Andersson.

I samband med att fönstren plockas ned ska man också försöka få till en luftspalt mellan ytterfönster och innerfönster innan fönstren sätt upp igen, i dag finns inte det.

Den som vill se Mellösa kyrka invändigt kan passa på när den är öppen i sommar. Församlingen har kyrkan öppen i samband med hembygdsföreningens sommarkaféer på lördagar och söndagar vecka 26 till 34. När det inte pågår bröllop i kyrkan kan man gå runt och titta i kyrkan. En del av dem som är ansvariga för att ha kyrkan öppen kommer också att guida besökare. När kyrkorådets vice ordförande Bertil Andersson visar kyrkan vid några tillfällen kommer han att passa på att berätta kyrkans historia.

Kyrkans stomme är från 1200-talet. Det finns mycket intressant att höra om för den som är intresserad och det handlar inte bara om gammal historia. En nästan osannolik händelse är de så kallade anträdens öde. Kyrkan har två släktsköldar som kallas anträd. Tavlorna bekostades av Beata Gustava Sparre och Gustaf Nils Clodt von Jürgenburg i slutet av 1700-talet.

Bertil Andersson kommer ihåg att anträden satt på väggen i kyrkan när han var barn. Sedan togs tavlorna ned 1953 av okänd anledning. Stamtavlorna förvarades därefter i Roggeborgen i Strängnäs. Sedan gick åren och anträden var borta tills Sörmlands museum hörde av sig 1995 och berättade att anträden hade hittats på en soptipp i Strängnäs.

– Hade inte rätt person i Strängnäs varit uppmärksam hade anträden legat under jord på en sopptipp, säger Bertil Andersson.

I dag är anträden restaurerade och hänger åter i Mellösa kyrka där de kan beskådas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om