Utspridda över hela skolan och Mellösagården repeterar och förbereder elever och lärare två gånger i veckan föreställningen Tidsmaskinen. De jobbar tillsammans med kulturarbetarna Anne och Janne Öster. Barnen har fått välja om de vill stå på scenen eller arbeta bakom kulisserna. Totalt finns sex grupper som arbetar med teknik, kläder, marknadsföring, sång, dans och teater. Grupperna är åldersblandade.
— Det här är roligt för man får göra så roliga saker som att sjunga och träffa grupperna, säger Louise Gren i klass 4.
I slöjdsalen håller teknikgruppen till. Isac Lindblom har av frigolit tillverkat ett Mellösahjul.
— Det är kul att jobba med föreställningen. Jag tycker att det är roligast att jobba med teknik, säger han.
I Mellösagården repeterar solisterna sång och skådespelarna går igenom manuset. I musikalen är det barn på väg hem från Kyrkskolan som stöter på en tidsmaskin. När barnen hoppar in i den får de följa med på en resa genom Mellösas historia. Barnen får göra nedslag från år 400 till framtiden. Bland annat landar barnen på 50-talet där de får se bitar ur en teaterföreställning och där en del av ett originalmanus uppfört 1956 i Flenmo används.
Det är Anne och Janne Öster som har skrivit manus till Tidsmaskinen och Sanna Andersson som har arrangerat musiken. Föreställningen sätts upp genom Skapande skola. Genom Skapande skola kan bidrag sökas från Kulturrådet för att elever tillsammans med professionella kulturaktörer ska få skapa kultur.
Myndigheten för kulturanalys har nyligen utvärderat Skapande skola. Rapporten visar att regeringens stora kultursatsning Skapande skola bara når 55 procent av alla skolbarn i Sverige. Men på Kyrkskolan är hela skolan, till och med förskoleklass, med i projektet. Kyrkskolan hade ett likande projekt för två år sedan.
— Vi tyckte förra gången vi gjorde detta att det gav så mycket. Barnen tycker att det är så roligt att få samarbeta med dem som de inte brukar jobba med, förklarar Andrea Moby, lärare.
Hon tycker att projektet är utvecklande för barnen.
— Jag tycker att de växer som människor. En del av barnen har man knappt hört prata högt innan men de vågar ta plats nu. Barnen får också ta ansvar, säger Andrea Moby.
Inom projektet ryms också flera skolämnen och eleverna får lära sig om hur det var förr.
— Det väcker många diskussioner. Vi har bland annat pratat om att man inte fick säga du till någon förr och att elever kunde få ställa sig i skamvrån.
Tidsmaskinen har premiär vecka sju då två föreställningar kommer att spelas den 13 februari i Mellösagården.