Förslag i repris: Skrota Kyrkskolan i Mellösa

Trots att Kyrkskolan "räddades" i vintras föreslår nu kommunstyrelsens arbetsutskott att riva upp beslutet i kommunfullmäktige och avveckla skolan. "Vi kan inte som förvaltning stå bakom att förorda en renovering", säger Flens kommunchef Håkan Bergsten.
Centerpartisten Björn Carlsson tänker dock inte rösta för en nedläggning: "Då får de bära ut mig ur stadshuset."

Kyrkskolan i Mellösa hotas återigen av nedläggning.

Kyrkskolan i Mellösa hotas återigen av nedläggning.

Foto: Johan Kindmark

Mellösa2024-09-24 13:26

I vintras jublade föräldrar då Kyrkskolan räddades från nedläggning. "Skolans framtid är räddad", sa Centerpartiets Björn Carlsson då.

Innan dess hade ett förslag som lagts fram i Kommunstyrelsen ratats, och istället röstades ett förslag från C,M,L och SD igenom som skulle säkra skolans framtid.

Men när nu frågan hamnat på kommunstyrelsens arbetsutskotts bord igen är det återigen andra tongångar.

Håkan Bergsten är kommunchef.

– Förslaget från förvaltningen är att de tidigare besluten upphävs och att skolan avvecklas innan läsåret 2025/2026.

Varför då?

– Det blir för dyrt. Vi ser inte att vi kan motivera den renovering som krävs. Kostnaderna bara ökar samtidigt som elevantalet accelererar utför. Vi kan därför inte som förvaltning stå bakom att förorda en renovering, säger han.

Enligt en bedömning av Flens kommunala fastighetsbolag FKAB kommer renoveringen av Kyrkskolan i Mellösa att kosta minst 82 miljoner kronor. Utöver det säger prognosen att man dessutom får räkna med ett elevtapp på 15 procent bland barn 0-19 år fram till 2033. Det skulle motsvara 231 färre barn i Flens kommunala skolor då.

Jaana Moberg är förvaltningschef i Barn- utbildning och kulturnämnden i Flens kommun.

– För det första måste en skollokal uppfylla mängder med krav. Det gör inte Kyrkskolan idag och ska det göra det kommer hyran öka med tre miljoner per år. Vi går redan idag två miljoner back årligen på skolan och skulle vi genomföra det här kommer vi alltså gå fem miljoner minus. Vi kan inte motivera det, säger hon och fortsätter:

– Vi har inte full kapacitet på någon av våra skolor idag. Vi behöver minska lokaler, inte tvärtom. Pengarna behöver gå till de yngsta barnen för att ge de rätt förutsättningar att klara skolan. Satsar vi inte på dem kommer vi få ett utanförskap. Någonstans måste man också som politiker ta ett ansvar. Befolkningsutvecklingen visar ju tydligt på att vi inte kan fortsätta som vi gör.

Men den här frågan har ju varit uppe och vänt flera gånger, varför skulle politikerna rösta annorlunda den här gången?

– Svårt att säga man jag vet att det här har diskuterats separat. Vi kan inte titta på enstaka skolor. Och när vi gör den totala bedömningen, det är då vi vänder och förordar en avveckling, säger Håkan Bergsten.

Men Björn Carlsson, centerpartiets gruppledare och kommunstyrelsens 1e vice ordförande, är av en helt annan åsikt.

– Det som fullmäktige beslutar är det som står fast. Det där är ju ett tjänstemannabeslut och det får stå för dom. Det är ju deras jobb, men det är politikerna som äger att-satserna. En stor majoritet har sagt att skolan ska vara kvar. 

Carlsson berättar att han inte hunnit läsa igenom hela utredningen, men att han ska göra det och återkomma under morgondagen.

– Men den direkta kommentaren du kan få är att vi inte tänker ändra något beslut. Det är istället dags att verkställa det. Jag kommer inte vika mig om det här, i så fall får de väl bära ut mig ur stadshuset, säger han.

Frågan ska nu först beslutas i kommunstyrelsens arbetsutskott den 30 september för att sedan tas vidare till kommunstyrelsen och därefter till kommunfullmäktige ännu en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!