Vi träffar Tage Persson en vacker höstdag på en gård i Mellösa där han är i färd med att röja ris och utföra annat trädgårdsarbete. Han har som anställd på Veteranpoolen utfört olika uppdrag åt gårdens ägare sedan förra våren. Det går undan när han klipper ner och skaffar undan riset.
– Man får jobba med kroppen och så får du träffa människor. De vill ofta att man ska komma in och prata en stund. Det är en fin sak i det här jobbet, säger han.
Tage Persson kommer från Storuman i Västerbotten där han växte upp på en gård tillsammans med åtta syskon.
– Vi hade en liten bondgård med fem kor, höns, grisar och häst. Man fick lära sig att jobba i ladugården och i skogen från unga år. Det var en fantastisk barndom.
Tage jobbade över 30 år inom lantbrukssektorn i Holmsund i Umeå kommun, främst med försäljning av djurfoder och förnödenheter. Han gick i pension några år före 65 eftersom han kände att han ville göra något annat är att jobba i livet. Tillsammans med sin dåvarande partner flyttade han till Flen 2003.
– När jag flyttade hit tänkte jag: 'Det blir fint, jag kan pyssla med torpet, jaga och spela golf', men nej, det var inte min fulla orkester. Jag var ju van vid att jobba med människor och träffa människor.
Istället för att i stillhet njuta av den efterlängtade pensionärstillvaron gick han till arbetsförmedlingen och sökte jobb för första gången i sitt liv. Han kom i kontakt med konceptet Klassmorfar som han tyckte var bra eftersom han bodde nära Nybbleskolan.
– Jag tyckte den viktiga uppgiften var att se alla barn, bekräfta dem, prata med dem, ha en kontakt som kanske inte lärarna, som hade så mycket annat att stå i, hann med. Det var kanske den bästa tiden i mitt liv.
När klassmorfar som koncept avskaffades ville skolan ändå behålla Tage och han erbjöds att stanna kvar som vikarie. Han vikarierade bland annat som slöjdlärare. När pandemin bröt ut fick han sluta på skolan, men Tage kände inte att han var färdig med arbetslivet. Han hade haft lite kontakt med Veteranpoolen tidigare och förklarade nu att han var redo att arbeta mer. Idag jobbar han mellan tio och 40 timmar per månad med olika uppdrag åt privatpersoner. Eftersom han är nyfiken passar det honom att utföra olika typer av uppdrag.
– Jag är en allroundmänniska. Jag har fått lära mig lite om mycket, säger han.
Ett uppdrag som han utfört handlade om att tillsammans med en kollega tömma ett hus i Katrineholm med allt vad det innebar av att städa och köra bort saker.
– Det är inget problem för mig att det är fysiskt. Om man som jag har fått vara frisk och har fått bygga upp sin kropp under uppväxten. Men det är ju så att jag tar jobb efter vad jag känner att jag klarar av.
Några av hans aktuella uppdrag via Veteranpoolen är att byta reklamskyltar på kundvagnar på ICA i Flen och Willys i Katrineholm. Han har vid flera tillfällen haft uppdrag att bära kistor vid begravningar i Eskilstuna.
– De anhöriga har tydligen inte kunnat eller velat ordna folk som kan bära kistan och sänka ner den i graven så att då är vi grupper om sex som utför sådana uppdrag.
Vid sidan av jobben som Tage haft på skolan och på Veteranpoolen har han under sin tid som pensionär haft flera andra åtaganden. Han är till exempel styrelseledamot i sin bostadsrättsförening. Tage är en social och hjälpsam person som bland annat haft uppdrag som god man.
Karin Lindvall är franchisetagare för Veteranpoolen i Eskilstuna som även har Flen som sitt område.
– Tage är en frisk fläkt, säger hon.
Tage är dock något äldre än genomsnittet på Veteranpoolen som ligger på 68-69 år. Veteranpoolen har sammanlagt cirka 170 aktiva veteraner i Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm och Vingåker.
– Det är fler kunder som hör av sig, ringer in och vill ha tjänster utförda och vi behöver ju ständigt veteraner. Jag tror att det är många som upptäcker att det här är en flexibel och trygg lösning, säger Karin Lindvall.
Pensionärer som jobbar för Veteranpoolen matchas mot jobbförfrågningar som kommer in från kunder. Det finns även ett system där pensionärerna kan anmäla intresse för jobb som läggs ut.
– Om de blir tilldelade ett uppdrag är det de som håller i kontakten med kunden och gör upp om hur och när jobbet ska utföras.
Veteranpoolen i Sverige slog i våras rekord i antal arbetade timmar och intresset har fortsatt att vara starkt under hela sommaren. Veteranpoolen har därför gått ut och efterlyst 2 000 jobbande pensionärer inför hösten. En ny trend är att allt fler företag väljer att stärka upp med jobbande pensionärer. För företagen blir de en smart lösning på kompetensbristen och en smidig lösning vid tillfälliga arbetstoppar.
Tage Persson i Flen skulle gärna vilja ha fler kollegor.
– Jag känner att vi skulle behöva vara fler. Fler friska pensionärer som kanske inte kan göra inte allt, men lite grann som får stor betydelse. Det handlar inte i första hand om pengarna, men det är faktiskt pengar. Det förstärker din pension på ett bra sätt.