– Vilken kille!
Matinnovatören och kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård är som så många andra mäkta imponerad av Katrineholmssonen Adam Thulins mat- och smakkunskaper. I förra veckans finalavsnitt lagade han körsbärspaj med salt vaniljsås – och Mellösaföretagets egen tjärsirap – till dessert.
– Han hörde av sig innan och berättade att han hade använt den i finalavsnittet. Så vi kunde vi vara kloka och ladda upp lite, för det har varit helt galet. Vi skickar och skickar och skickar och det är jätteroligt, säger hon.
På mindre än en vecka har hon fått in upp mot 40 beställningar på just tjärsirap. En vanlig vecka hade motsvarande siffra kanske varit en eller två stycken.
När Thulin sedan hyllade produkten och hänvisade till Högtorp från sitt Instagramkonto rasslade till även där. På bara ett par timmar hade de över hundra nya följare.
– Vi är lite tagna, vi är inte vana vid sånt. Vi är ju mest och nördar oss i skogen!
Deras produkter har använts av kockar i tävlingssammanhang och serverats på Nobelmiddagar genom åren. Men det som händer nu verkar öppna ytterligare dörrar.
– I alla fall när det gäller sociala medier. Att vanligt folk börjar upptäcka oss. Kockar och barer har gjort det tidigare, men det här är något annat, säger Engelmark Embertsén.
Historien bakom att Högtorp gård tillverkar produkten började med "en liten farbror i Finland" som brände egen tjära och gjorde sirap.
– Sen dog han och hade inte berättat för sina barn hur man gjorde, så det gick inte att få tag på något liknande igen, berättar hon.
På förfrågan från sin grossist gav Engelmark Embertsén sig på att ta fram en motsvarande produkt. Efter några försök började de bränna tjäran själva från stubbar på den egna marken och flaskan kunde börja erbjudas till kunder för ungeför fem år sedan.
– Det var ett jätteprojekt, så därför är det här extra kul. Det var så mycket jobb bakom den!
Sedan dess har sirapen till exempel stått på Ekstedts meny, då penslad över ett grillat gräsandsbröst. Själv använder Lena Engelmark Embertsén den gärna i en chiligryta för att både få lite röksmak och lite sötma.
– Vi har även serverat den till vaniljglass! Med hallon för lite syra. Därför var det så himla kul att han använde körsbär! Det låter helt magiskt, vi ska försöka laga den här hemma i påsk.