Svenska kyrkan gör en storsatsning för att stötta de drabbade i flyktingkatastrofen. Kyrkostyrelsen meddelade för två veckor sedan att tio miljoner avsätts för arbetet med flyktingar och asylsökande i Sverige. Dessa pengar ska fördelas i landet genom att församlingar ansöker om medel.
En av församlingarna som har skickat in en ansökan om bidrag är Mellösa där Solgården nyligen öppnades som ett asylboende.
– Vi har sökt medel för att täcka upp med hjälp till flyktingarna. Det finns till exempel behov av att lära sig svenska och även diakonala insatser som stöd och samtal till personer med svår bakgrund. Man kan bara gissa vad de här personerna har varit med om, säger Tomas Angerud, kyrkoherde i Mellösa församling.
De som är anställda inom Mellösa församling i dag är redan tungt belastade med arbetsuppgifter, ett bidrag skulle kunna möjliggöra att församlingen i Mellösa får hjälp utifrån.
Besök utifrån blir det redan i kväll då den nytillträdde biskopen för Strängnäs stift, Johan Dalman, besöker Mellösa. Han kommer bland annat gästa det nyöppnade asylboendet på Solgården.
– Det är glädjande att biskopen kommer hit och att han intresserar sig för den här ytterst angelägna samhällsfrågan, säger Tomas Angerud.
Anledningen till biskopens besök är att han vill veta mer om det arbete som församlingen gör i dag och hoppas kunna göra i framtiden i Mellösa.
– Biskopen vill besöka en församling där man arbetar med flyktingarbete och eftersom Mellösa har ansökt om bidrag så känns det lämpligt att åka dit och uppmuntra deras arbete, säger Miriam Arrebäck, pressekreterare på Strängnäs stift.
Flyktingarbetet ligger högst upp på agendan hos de flesta församlingarna i landet i nuläget och i januari nästa år kommer Strängnäs stift att anställa en diakon som ska jobba speciellt med flyktingarbetet.
– Vi räknar med att det här blir ett stort arbete under hela nästa år också, säger Miriam Arrebäck.
Med branden på Sågarsvedet, i grannförsamlingen Stenkvista/Ärla, på näthinnan tycker Miriam Arrebäck att besöket i Mellösa känns än viktigare.
– Det är roligt att visa upp ett ställe där man bygger broar och är bra på hugget, säger hon.