Socialdemokraterna vill se ny lågstadieskola i Mellösa

En ny lågstadieskola vid Tomtebo, en utökning av Bruksskolan och en utflytt från Kyrkskolan. Socialdemokraterna har lagt fram ett förslag som de vill se som en del av en ortsutvecklingen för såväl Mellösa som Hälleforsnäs.

"Vi har verkligen gjort vad vi kan för att få ha kvar en f–3-skola i Mellösa", säger Peter Munter (S). På bilden syns han med en partikamrat på var sida: Ann-Charlotte Munter och Göran Olsson.

"Vi har verkligen gjort vad vi kan för att få ha kvar en f–3-skola i Mellösa", säger Peter Munter (S). På bilden syns han med en partikamrat på var sida: Ann-Charlotte Munter och Göran Olsson.

Foto: Matilda Lantz

Mellösa2021-09-27 17:38

Det har gått ungefär en vecka sedan förvaltningens förslag om att lägga ner Kyrkskolan i Mellösa kom. Sedan dess har många höjt sina röster och vid en runtringning till de politiska gruppledarna stod det klart att majoriteten på något vis ville se en skola kvar på orten.

Nu har Socialdemokraterna lagt ett eget förslag och på så vis tagit in frågan på den politiska arenan. Näst på tur i gångordningen är att förslaget ska upp på kommunstyrelsens bord, troligtvis om två veckor.

På plats i Mellösa berättar Socialdemokraternas ordförande Göran Olsson, gruppledaren Ann-Charlotte Munter och partikollegan Peter Munter, som dessutom är barn-, utbildnings-, och kulturnämndens ordförande, att de har tagit hänsyn till en rad aspekter. Även om förvaltningens förslag är det mest gynnsamma rent ekonomiskt har de valt att gå en annan väg.

– Finns det en skola kvar så känns det inte som att vi har tagit död på orten. För runt skolan kretsar det mesta i ett samhälle, säger Olsson.

undefined
Göran Olsson, ordförande för Socialdemokraterna i Flen.

Han håller dock inte med om Berit Hyllbrants (L) beskrivning av utredningen som ensidig och med enda utgångspunkt att lägga ner.

– Det är inte vår tolkning. För vår del handlar det mer om att förvaltningen hade fått i uppdrag att spara pengar, att ta fram det billigaste alternativet och det är tyvärr nedläggning.

Själva beskriver de sitt förslag som en väl avvägd och tillräckligt försiktig satsning.

– Vi ser att den här satsningen är värd att ta. Då har vi tagit så mycket ekonomiskt ansvar vi kan, samtidigt som vi försöker hitta ett hållbart långsiktigt perspektiv, säger Ann-Charlotte Munter.

undefined
Peter Munter (S) och Ann-Charlotte Munter (S) på plats vid Tomtebo förskola, där Socialdemokraterna i Flen föreslår att bygga en ny lågstadieskola.

Partiet föreslår att låta FKAB upphandla en hyreslösning av moduler för en skola att placera vid Tomtebo förskola. Därmed förslås också att inte genomföra den planerade köksrenoveringen på förskolan, utan att samordna det med den nya skolans bespisning.

Till den nya skolan förslår man också att låta bygga en ny väg och en parkering.

Enligt förslaget ska mellanstadieeleverna i Mellösa flytta till Bruksskolan i Hälleforsnäs, där Celsingehuset ska bli en del av skolan.

– Vi ska även försöka få in fritidsgården och biblioteket där så vi slipper ha spring över vägar. Dessutom vill vi ha in hemkunskapen, som både Hälleforsnäs och Mellösas elever pendlar till Flen för i dag, säger Peter Munter.

Arbetet med att renovera och anpassa lokalerna i Hälleforsnäs beräknas kosta omkring 36 miljoner kronor.

undefined
Socialdemokraterna föreslår att utöka Bruksskolan i Hälleforsnäs. För att få plats med de föreslagna verksamheterna vill man ta Celsingehuset i anspråk.

Socialdemokraterna understryker att det inte handlar om någon modulbyggnad i form av tillfälliga baracker.

– Förhoppningsvis kommer Mellösa få fler invånare i framtiden, då är det enkelt att docka på och bygga ut. Det är svårare att bygga ut traditionella byggnader, här finns mer flexibilitet, säger Peter Munter.

Så vad vill de göra av den nuvarande skolbyggnaden?

– Kyrkbyn är jättefin och jag förstår att det finns ett kulturvärde där och vi vill inte att byggnaden ska förfalla eller bara bli stående, säger Ann-Charlotte Munter.

Därför vill de låta FKAB tillsammans med samhällsbyggnadsnämnden utreda och föreslå hur lokalerna ska användas framåt.

– Vi kanske kan hitta en annan verksamhet som är lättare att anpassa till Kyrkskolan? Men det kan också vara så att det inte är kommunen som ska ha den byggnaden. Det måste förvaltningarna få titta på, men vi vill ta ansvar för att byggnaden inte bara blir stående.

Tjänstemannaförslaget

Tre av de beslut kommunledningsförvaltningen föreslår att politikerna tar: 

– Att kommunfullmäktiges tidigare beslut om fortsatt och utökad skolverksamhet vid Kyrkskolan i Mellösa upphävs.

– Att elever vid Mellösa skola från och med läsåret 2022/2023 istället ska skolplaceras vid Bruksskolan i Hälleforsnäs.

– Att Flens kommunfastigheter AB (FKAB) avsätter 36 miljoner kronor för renoveringsarbete vid Bruksskolan och Celsingebyggnaden.

Källa: Flens kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!