Den tionde oktober förra året öppnade Solgårdens asylboende i Mellösa. Det forna äldreboendet hade genomgått omfattande renoveringar innan de drygt 100 asylsökande anlände och de boende i Mellösa gav samhällets nya invånare ett varmt välkomnande.
Ett helt rum på Solgården var fullt med kläder, leksaker, cyklar och andra saker som Mellösaborna hade skänkt inför de asylsökandes ankomst. Engagemanget från ortinvånarna har fortsatt och många har på olika sätt ställt upp för att hjälpa de nyanlända in i samhället, något tidningen tidigare uppmärksammat.
– Det är så många människor som har engagerat sig ideellt och verkligen hjälpt till. Vi är mycket tacksamma för vad Mellösaborna har gjort, säger boendets ansvarige Stefan Carlsson.
Avtalet mellan Migrationsverket och Solgårdens ägare löpte ut den 21 maj i år, ett avtal som nu har förlängts. Enligt det nya avtalet ska Solgården vara tillfälligt boende fram till och med den 20 november i år. I själva verket är den garanterade tiden två månader kortare. Från och med den 20 september kommer nämligen Migrationsverket införa nya hårdare krav på asylboenden.
– Då blir det en ny besiktning och en ny genomgång. Det ser hyfsat ut och klarar vi oss igenom alla krav så kan vi fortsätta göra investeringar. Vi har bland annat planer på en lekplats och lite andra saker runt omkring, säger Stefan Carlsson som menar att det ovissa läget påverkar verksamheten.
– Det är svårt att veta vad som gäller när man inte får konkreta besked, Migrationsverket kan säga upp avtalet på 14 dagars varsel och det är ett spel hela tiden, säger han.
Migrationsverkets ramavtalsupphandling har dessutom överklagats till förvaltningsrätten vilket kan förändra förutsättningarna ytterligare. Ett invecklat läge medger Stefan Carlsson.
– Inte ens jag som har jobbat med det här i så många år har full koll på vad som gäller, säger han.
Inflödet av asylsökande har minskat väsentligt de senaste månaderna, till stor del men anledning av gränskontrollerna runt om i Europa, vilket har förändrat läget när det gäller asylboenden i Sverige. Stefan Carlsson välkomnar de nya hårdare kraven.
– Förut tog Migrationsverket allt de kunde få, nu kan de välja det bästa vilket är bra. Jag hoppas att det lönar sig att göra ett bra jobb och att de går på kvalité, säger Stefan Carlsson.