Solgården snart redo för asylsökanden

Nu renoveras Solgården i Mellösa för att bli asylboende. Migrationsverket är på väg att skriva ett avtal med ägaren till fastigheten. Nu ska anläggningen besiktas och godkännas innan de första asylsökande kan flytta in.

Mellösa2014-08-14 06:00

Fram till slutet av 1990-talet var Solgården Mellösas äldreboende. 1999 såldes fastigheten till en företagare som skulle driva hälsohem och rekreationsgård för skådespelare och som även ville göra Solgården till samlingsplats för ortens föreningar och kulturliv. 2013 köpte de nuvarande ägarna, India Center in Sweden AB, fastigheten.

– Vi hade inga direkta planer för husen, men tyckte att Solgården hade en stor potential att bli någonting bra, säger Sami Sood, styrelseordförande för aktiebolaget.

I maj påbörjades en upprustning av lokalerna, både utvändigt och invändigt. Totalt omfattar fastigheten nästan 1 800 kvadratmeter och när renoveringen är färdig kommer det att finnas plats för cirka 85 boende.

Migrationsverket har gjort ett så kallat tilldelningsbeslut, vilket innebär att ett avtal kan skrivas så fort fastigheten är besiktigad och godkänd.

– Det finns många regler som ska uppfyllas. Vi måste göra en ventilationskontroll och brandinspektion och få köket godkänt. Men om allt går som det ska är vi redo att öppna i september, berättar Sami Sood.

Solgården blir i så fall ett så kallat ABT-boende, vilket innebär att India center inte bara erbjuder boende utan även mat och städning.

– Vi räknar med att anställa åtta personer för att sköta verksamheten. Vi har redan anställt en person som har börjat jobba, säger Sami Sood.

I juni skrev Flens kommunalråd Jan-Erik Larsson (S) och oppositionsråd Thomas Norander (M) ett brev till Migrationsverket där de påpekade att det råder stor obalans i mottagandet av asylsökande i landets kommuner och att Flen har kommit i ett läge där kommunen behöver bromsa. Sedan dess har Migrationsverket anlitat Hotell Loftet i Flen som asylboende och är nu på väg att teckna ett avtal kring Solgården i Mellösa.

– Vi är medvetna om att det sker en stor inströmning av asylsökande till Sverige och vi är inte oempatiska inför det. Men det är svårt att ha en beredskap i kommunen när vi inte vet hur många som kommer, när de kommer och hur många barn som är inblandade. Kommunen måste kunna klara sina åtaganden och erbjuda plats i skolan exempelvis, säger Jan-Erik Larsson.

Tycker du att Migrationsverket har lyssnat på era synpunkter?

– Migrationsverket har sitt uppdrag och måste lösa det. Vi kan inte göra mer än fortsätta att föra en dialog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!