Kerstin Neumüller växte upp i Husby-Oppunda men har bott i Stockholm de senaste åren. För några år sedan flyttade hennes också hantverkande mamma Karin Nilsson till Mellösa. När hon hälsade på och passerade den stora tegelbyggnaden som blickar ut över Sockenvägen brukade hon tänka "wow, vilket hus".
När pandemin kom blev det för henne, som för många andra, ett bra tillfälle att göra en välkommen förändring i vardagen. Då sålde hon sin del i jeansaffären hon drev på Södermalm och flyttade till sitt torp. Och nu alltså vidare till Mellösa.
– Det finns fördelar med att bo i en storstad, men jag mår inte så bra av det. Jag behöver få vara utomhus och för mig själv, säger Neumüller.
Hon upplever bygden som välkomnande och lättillgänglig. Extra imponerad blev hon när kommunens kulturenhet bjöd in till kulturdialog i just Mellösaverken för några veckor sedan.
– Jag har aldrig varit med om att det kommer ut någon från kommunen och frågar "ni i Mellösa, vad kan vi göra för er?". Det är fantastiskt!
Just nu är Kerstin Neumüller aktuell med sin tredje bok – "Simple weave, väv utan vävstol". Hennes tidigare böcker handlar om hur man tar hand om sina kläder genom att lappa och laga och om färgen indigo. Utöver det håller hon föreläsningar och kurser samt säljer sina egentäljda bandgrindar.
De fungerar som en vävstol i miniatyr där man lyfter och sänker grinden och för in trådar genom luckorna som uppstår för att skapa band i olika mönster.
Målet är att tillverka en om dagen för att sedan sälja dem via hemsidan. Efterfrågan är stor, men majoriteten av kunderna bor i USA.
– Jag har kunder i Sverige också, men många här tycker att det är lite för dyrt, säger hon.
Själv har hon alltid ett egettillverkat band i fickan, redo att knyta ihop fina grässtrån eller annat hon hittar när hon är ute i naturen.
Intresset för slöjd har ökat de senaste åren och Neumüller ser det som en del av en större utveckling.
– Jag tror att det har jättemycket att göra med att världen känns mindre säker, då vill man gå tillbaka till det gamla.
– Det ser man också tydligt i matlagningstrender med långkok, brödbakning och korvstoppning. Allt handlar om att hitta en trygghet och lugn.
Hennes eget mål är att inspirera andra och att visa att det inte behöver vara så svårt med slöjd.
– Det allra viktigaste man kan göra som hantverkare, om man vill dela med sig av det, är att öppna dörrarna för folk.
Och tvärtom tycker hon att den största otjänst man kan göra som föreläsande hantverkare är att understryka hur svårt eller tidskrävande något är.
– Visst, många av mina hantverk tar jättelång tid – jag älskar att spinna all ull från ett får och väva ett tyg av det och det tar skitlångtid – men jag vill inte framhålla det som ett problem.
Ambitionen är att alla ska kunna lära sig något av hennes böcker, både nybörjare och hantverksvana. Och hon själv.
– Som i "Lappat och lagat" får man lära sig att sy i en knapp men också osynlig konststoppning som är jättekomplicerat.
Framöver kommer hon hålla kurser även i Mellösaverken. I december om att tälja bandgrindar och väva band, och i januari om att laga jeans.
– Det här är en så fantastisk plats och jag är så glad över att få vara med och aktivera den.