Vegansill på midsommarafton

Jodi Fondell från USA kommer varje år till midsommarfirandet i Mellösa med en grupp människor från andra länder.
– Jag firar hellre i en liten by där alla känner varandra än i Dalarna, sa Jodi Fondell.

Mellösa2009-06-19 14:47

En del mörka moln hotade under förmiddagen på midsommarafton, men firandet vid Bysmedjan i Mellösa låg perfekt till i tiden för att få sol under dansen runt stången.

Det var femte året i rad som hembygdsföreningen, Mellösagårdens förening och kyrkan ordnar midsommarfirande i centrala Mellösa. Som vanligt stod Lennart "Stubbetorparn" Andersson för dragspelsmusiken medan Birgitta Andersson och Jan-Olof Gustavsson höll i lekarna runt stången.

Patrik Lundström och Lina Blomqvist från Stockholm brukar fira midsommar i sommartorpet i Mellösa, men beslöt sig i år för att även delta i firandet runt stången.

- Det är lite högtidligt i år för det är vår dotters första midsommar, berättade Patrik Lundström.

En annan tradition de har är att göra en vegan senapssill med auberginer istället för sill.

- Vi hittade receptet på nätet. Det smakar faktiskt nästan som vanlig sill och är perfekt för oss som inte äter fisk, sa Patrik Lundström.

Jodi Fondell ingår i en grupp som träffats genom Svenska kyrkan i Stockholm. De kommer alla från andra länder men bor i Sverige. Varje år åker de till vännerna Sven och Hannah Britton i Mellösa för att fira midsommar.

- I år är det människor här från Japan, Holland och Ghana, sa Jodi Fondell som själv kommer från USA.

Hon tycker att midsommarfirandet är en trevlig tradition.

- Det är fint att se danserna och barnen som har roligt. Så är det härligt att bara sitta här och se på stången när solen äntligen skiner på midsommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om