När det gäller förskolan i Länna rådde total oenighet bland politikerna. Moderaterna och Socialdemokraternas sex ledamöter ställde sig bakom förslaget om avveckling. Oppositionens fem röster emot räckte inte för att stoppa det.
– Principen måste ju vara att det ska gå att leva på landet i Strängnäs kommun. Nu lämnar vi människor med 1,5–2 mil till närmaste förskola. Det går inte att förutsätta att alla ska in och jobba i stan och kan lämna på förskola då, säger Hanna Lindahl (C).
Ordförande Catharina St Cyr (M) menar att barn- och utbildningsnämnden måste fokusera på sitt ansvarsområde:
– Diskussionen har kommit att handla om frågan ur ett landsbygdsperspektiv. Men vårt uppdrag handlar om att se till barnantalen och alla förskolorna i Strängnäs kommun.
Hanna Lindahl anser att politikernas uppdrag är större än så. Hon yrkade först på att ärendet skulle skickas tillbaka till tjänstemännen för mer utredning:
– Det har gått för hastigt. Borde inte miljö- och samhällsbyggnadsnämnden få uttala sig inför vårt beslut, om hur det går att utveckla bostadsområden om vi tar bort förskolan? Går det att ta bort ytterligare en liten förskola inne i Strängnäs i stället, för att spara pengar? Finns andra möjligheter för Lännaborna så att de får ihop sitt livspussel?
För Cecilia Siösteen (KD), som nyligen kommit tillbaka till barn- och utbildningsnämnden, känns beslutet om avveckling som ett eko från 2018 när Lännaskolan, som var en F–3-skola, las ner.
– Det var en av anledningarna till att jag hoppade av moderaterna. Vare sig S eller M bryr sig om Länna. Först la man ner skolan och nu förskolan. Om hela Strängnäs ska leva så kan man inte göra det svårt för människor att bo där, säger hon, som dock själv var frånvarande från tisdagens sammanträde.
Catharina St Cyr berättar att hon har kontaktats av flera berörda Lännabor sedan planerna på avveckling blivit allmänt kända. Hon beskriver i huvudsak konstruktiva samtal:
– Vi förstår allihopa att det här påverkar familjernas vardagssituation. Och föräldrarna förstår vårt perspektiv, samtidigt som de tycker att det är tråkigt för dem själva och för bygden i stort.
– Men samtidigt så brukar vi ju slå ihop en del förskolor när det är sommarlov och julledigheter. Då har Lännas barn åkt till Kanonens förskola i Åker och det har ju fungerat, tillägger Catharina St Cyr.